0.9 C
Belgrade
28/03/2023
fotografija nauka Srbija

Srbija fotografiše Mesec: budi deo slagalice!

Pozivamo vas da učestvujete u kreiranju velikog mozaika Meseca sastavljenog od pojedinačnih fotografija iz svih krajeva Srbije. „Srpski Mesec“ je naš doprinos Međunarodnoj noći posmatranja Meseca koja će se održati širom sveta 8. oktobra.

Konkurs je otvoren od 6. do 15. oktobra 2011. godine. Fotografije Meseca možete praviti pomoću mobilnog telefona, običnog digitalnog fotoaparata, DSLR aparata ili CCD kamere.

Najbolje fotke biće ubačene u zajedničku fotografiju Meseca koji će biti napravljen u mozaiku, a sve ostale biće prikazane u zajedničkom fotoalbumu.

Bilo kakav teleskop da imate – dobar je! Koliko god godina da imate – dobro je. Nanišanite Mesec, prislonite mobilni ili fotoaparat i – klik!

U akciji učestvuju sledeća astronomska društva iz Srbije:

  • AD Ruđer Bošković iz Beograda
  • ADNOS iz Novog Sada
  • Alfa iz Niša
  • GEA iz Vršca
  • Eureka iz Kruševca
  • AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina
  • Astronomskia sekcija Izviđača Pinki iz Sremske Mitrovice
  • AU „Milutin Milanković – Pančevo“ iz Pančeva
  • AD Bor iz Bora
  • AD „Lira“ iz Novog Sada

Akciji su se pridružile brojne škole i pojedinci.

Budi deo slagalice

Svaka oblast u Srbiji dobila je svoje parče Meseca za fotografisanje. Ukoliko vam slika obuhvata i komšijski deo ili ste fotografisali ceo Mesec, u mozaik će ući samo delić površine koji vama pripada.

Šumadija i Zapadna Srbija dobili su deo Meseca gde gospodari Tiho krater. Čuveni kraterKopernikus pripada Beogradu. Vojvodina je dobila More kiša a Kosovo i Metohija More nektara.  Mesto spuštanja Apola 11 imaće priliku da fotografiše Južna i Istočna Srbija.

Ko je najbolje prošao, ocenite sami.

Postavite teleskop na zgodno mesto

Fotografisanje Meseca ne zahteva potpuni mrak. Teleskop možete postaviti na bilo koje zgodno mesto bez obzira na okolno osvetljenje. Ukoliko nemate teleskop pozivamo vas da prisustvujete organizovanom posmatranju Meseca sa desetak lokacija širom Srbije.

Najjednostavniji način za snimanje jeste afokalnim putem. Ukoliko posedujete mobilni telefon sa kamerom ili digitalni aparat, fotoaparat (mobilni) prislonite na okular teleskopa i pokušajte iz ruke da napravite fotografiju onog dela Meseca koji je dodeljen vašem okrugu. Ukoliko vaš digitalni fotoaparat ima opciju Manual podesite ekspoziciju fotoaparata na odgovajajuću vrednost (1/80 ili 1/100s) i pokušajte da napravite fotografiju.

Ukoliko posedujete adapter koji će obezbediti da vaš fotoaparat bude povezan sa teleskopomMicrostage adapter postavite adapter na ocular teleskopa kako je prikazano na fotografiji i možete napraviti fotografije Meseca.

Ukoliko posedujete DSLR aparat ili CCD kameru sa odgovarajućim adapterom, vaš teleskop će postati objektiv za fotoaparat i kada opremu namontirate napravite fotografije dela Meseca koji je dodeljen vašem okrugu.

Pošaljite nam slike

Ne brinite za kvalitet snimka. Bitno je samo da ne promašite Mesec.

Fotografije dostavite lokalnim astronomskim društvima ili na zajedničku adresu:konkurs@astronomija.co.rs

Prilikom slanja fotografija obavezno poslati i podatke:

Ime i prezime:

Mesto gde je fotografija napravljena:

Fotoaparat koji je korišćen i teleskop:

Ekspozicija sa kojom je napravljena fotografija (nije obavezno):

Fotografije trebaju biti minimalne rezolucije 1 megapiksel, a maksimalno do 5 megapiskela.

Možete ih obraditi u PhotoShopu pre slanja. Slati samo sopstvene fotografije koje su snimljene u periodu od 6. do 15. oktobra 2011. godine.

Slične vesti