6.5 C
Belgrade
28/03/2023
region Srbija

Smederevo: Ispravljanje Đurđeve kule

Uskoro počinje istorijski građevinski poduhvat na Smederevskoj tvrđavi. Kula će se vratiti u vertikalu pomoću hidraulike i čeličnog prstena.

Kula smederevske srednjovekovne tvrđave, teška 5.000 tona i visoka 25 metara, oštećena pre šest decenija, zbog bezbednosti i sprečavanja rušenja, vratiće se u prvobitni položaj pomeranjem za dva metra. Nesvakidašnji građevinski poduhvat, koji će finansirati Ministarstvo kulture, počeće u naredne dve sedmice.

Iako su istraživanja pokazala da je kula 11, kao deo Velikog grada oko dvora despota Đurđa Brankovića podignuta u periodu od 1430. do 1439. godine stabilna, i da je već stameno preživela zemljotrese i poplave, odlučeno je da se spase iz temelja.

Kula na Varoškom bedemu na ulazu u tvrđavu stradala je tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine. Pošto se raspukla, našla se dva metra izvan svoje ose. Opasno nagnuta nad parkingom gde prolaze posetioci, pretnja je po bezbednost.

Da bi komplikovan posao počeo, potrebno je utvrditi gde je građevina napukla.

– Potpisan je ugovor o početku radova na ukopavanju tri sonde na dubinu od oko 6,5 metara gde se nalazi dno temelja. Sondama ćemo ustanoviti gde je nastao prelom kule – kaže Veroljub Ranković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Sondiranje je preduslov za izradu projekta vraćanja kule u položaj pre pucanja. Posle statičke sanacije, predstoji pomeranje kule iz osnove u rasponu od dva metra, što je fantastičan poduhvat. Kula će se vratiti u vertikalu pomoću hidraulike i čeličnog prstena kojim će biti opasana. To je najosetljiviji deo projekta.

ČETIRI PROJEKTA

MINISTARSTVO kulture u ovoj godini uložiće 20 miliona dinara u radove na Smederevskoj tvrđavi.

– Smederevo je sa četiri projekta na konkursu Ministarstva kulture dobilo najviše novca. Od ukupnog budžeta od 70 miliona za sve gradove, dobili smo 20 miliona – kaže Veroljub Ranković. – Tvrđava je dobila prioritetan značaj jer se nalazi na preliminarnoj listi svetske baštine Uneska.

Tekst preuzet sa sajta http://www.novosti.rs

 

Slične vesti