SLOVENAČKA KNJIŽEVNICA I KULTURNA POSLENICA NATAŠA ŠVIKART ŽUMER DOBITNIK MEĐUNARODNE KNJIŽEVNE NAGRADE IZDAVAČKE KUĆE „ARTE“ IZ BEOGRADA ZA 2014. GODINU

Filed under: rezultati konkursa,Srbija |

natasa sNataša Švikart Žumer, slovenačka književnica iz Maribora, ovogodišnja je dobitnica Međunarodne književne nagrade izdavačke kuće ARTE iz Beograda. Nagradu je jednoglasnom odlukom donelo uredništvo izdavčke kuće Arte, u sastavu Gordana Vlajić, Spasoje Ž. Milovanović, Predrag Jakšić, Vladimir Dramićanin i Vladimir Blagojević, na čelu sa glavnim i odgovornim urednikom Miodragom Jakšićem.

Ova nagrada se dodeljuje za dugogodišnji rad u oblasti književnog stvralaštva i aktivizma, kroz pregalaštvo na polju povezivanja udruženja, društava i pojedinaca i angažovanje na regionalnoj saradnji književnika, književnih kritičara i prevodilaca, putem organizovanja manifestacija, konkursa i kolonija, objavljivanja u stručnim časopisima, kao i kroz razmenu programa i prevođenje književnih dela pisaca našeg regiona.

Nataša Švikart Žumer, pesnikinja, prozni pisac i mentorka, rođena je 1972. u Mariboru. Piše pesme i priče za decu i odrasle. Radi kao samozaposlena radnica u kulturi. Moderira razgovore s piscima i organizuje književne večeri. Osnovala je „KUD za literarno povezivanje“, kojim rukovodi. „Vozi“ Literarni taksi, popularnu književnu tribinu, po Mariboru i regionu. Više godina je mentor kreativne književne radionice i selektorka na takmičenjima. Zastupljena je u više književnih časopisa i zbornika. Dobitnik je prve nagrade za poeziju „Litera“ 1999. Publikacije: „Venerine samoispovesti“, (Mariborska literarna družba, 2006.) Radio drama: „Miška hoće da postane pevačica“, (RTV Slovenija, 2010.). Bavi se prevodilaštvom i dobija nagrade za taj svoj rad. Prevodi njene poezije objavljeni su u više međunarodnih zbornika. Posvećena saradnji sa piscima i umetnicim iz zemalja regiona.

Međunarodna književna nagrada izdavačke kuće „Arte“ sastoji se od unikatne povelje, objavljivanja knjige nagrađenog autora u Srbiji, kao i jednomesečnog studijskog boravka laureata u Srbiji u okviru koga će biti predstavljen rad nagrađenog u nekoliko srpskih gradova, kao i učešće na Međunarodnim književnim susretima u Beogradu i regionu.

Godine 2013. Uredništvo izdavačke kuće „Arte“ ustanovilo je međunarodnu književnu nagradu Arte, a prvi laureat bio je pesnik iz Rijeke, iz Hrvatske, Valerio Orlić, predsednik Hrvatskog književnog društva.

Nagrada će gospođi Nataši Švikart Žumer biti uručena, krajem maja meseca u Beogradu, na posebnoj književnoj večeri u čast dobitnice, u Udruženju književnika Srbije.

Glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Arte“

Miodrag Jakšić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*