8.4 C
Belgrade
21/03/2023
Crna Gora zemlja

Sedmi međunarodni Nikšić Guitar Festival

Sedmi međunarodni Nikšić Guitar Festival biće svečano otvoren 16. jula koncertom mađarskog gitariste Andraša Čakija, u dvorani Muzičke škole „Dara Čokorilo“ od 21 čas.

Pred nikšićkom publikom će izvesti Preludijum u E-duru BWV 1006/a Johana Sebastijana Baha, Veliku sonatu Nikoloa Paganinija, „Zajedno u Heneralifeu“ Hoakina Rodriga, fantaziju „Travijata“ Franciska Tarege, „Golu Maju“ Enrikea Granadosa i Capricio Diabolico op. 85 Marija Kastelnuova Tedeska.

Čaki je završio Muzički konzervatorijum „Bela Bartok“, a zatim i Muzičku akademiji „Ferenc List“ u rodnoj Budimpešti. Iza njega su učešća na masterklasovima Lea BruveraAngela Romera i Dejvida Rasela, pobjede na međunarodnim konkursima u Čileu, Japanu i Italiji, kao i brojni resitali na četiri kontinenta. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom – prvi kao nastavnik gitare na Konzervatorijumu „Bela Bartok“, a zatim kao asistent na Muzičkoj akademiji „Ferenc List“. Prvi masterklas održao je 2005. u Dalasu, i od tada ih priređuje u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji i njegovoj domovini Mađarskoj.

Organizator ovogodišnjeg Nikšić Guitar Festivala koji će trajati od 16. do 21. jula je producentska kuća Avangarda production. Festival će zvanično početi takmičenjem u najmlađoj od pet kategorija, koje će se tokom prijepodneva održavati takođe u nikšićkoj muzičkoj školi. U takmčarskom segmentu Nikšić Guitar Festivala će nastupiti mladi gitaristi iz Crne Gore koji su čestvovali na seminaru. Konkurenciju će im činiti gitaristi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Takmičenje u petoj, najznačajnijoj kategoriji, počinje 19. jula, u kojoj će se učestvovati gitaristi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Slovenije, Belgije i Francuske. Druga etapa takmičenja za petu kategoriju održaće se dan kasnije, a finale je zakazano za 21. jul u 21 čas.

Program festivala: www.ngf.me

Slične vesti