16.3 C
Belgrade
07/06/2023
izložbe Srbija vesti

Savremena skulptura u javnom prostoru

unnamed (4)Udruženje likovnih umetnika Srbije sa ponosom predstavlja izložbu pod nazivom Savremena skulptura u javnom prostoru koja će biti otvorena 17.07.2014. godine u 19:00h na platou ispred UP Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu.

Projekat Savremena skulptura u javnom prostoru pokrenut je od strane Vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije sa ciljem da savremenu-autorsku skulpturu približi i uvede u javne prostore, a samim tim omogući zajednici kvalitetan vizuelni identitet gradova u Srbiji.

Koncepcija izložbe podrazumeva detektovanje i mapiranje određenih gradskih tačaka pogodnih za umetničke intervencije u odabranim gradovim u Srbiji. Umetnici predlažu svoje projekte za intervenisanje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu itd… Predlog skulptura, objekata, instalacija, ambijenata, intervencija za određeni odabrani urbani javni prostor (otvoreni i zatvoreni) umetnici realizuju u obliku fotošop rešenja koja su štampana na velikom formatu i izložena kao deo postavke na bilbordima po Kalemegdanu.

Izložba Savremena skulptura u javnom prostoru predstavlja deo projekta koji se realizuje u saradnji sa JP Beogradska tvrdjava u toku letnjih meseci po;ev[i od 17. jula na platou ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić. Izložba obuhvata 11 izvedenih skulptorskih radova odabranih od stručnog žirija.

Važan deo ovog projekta je publikacija koja će zabeležiti sva umetnička istraživanja i predloge umetničkih intervencija, za pojedine lokacije u Beogradu i ostalim gradovima Srbije. U sklopu ove publikacije biće i kataloški deo u kome će biti predstavljeni autori čije će skulpture biti izložene na Kalemegdanu tokom trajanja projekta.

U dijalogu, kroz razmišljanja, iskustva, istraživanja pokušaćemo da kako stručnoj tako i široj javnosti privučemo pažnju i pokrenemo niz dugoročnih akcija koje će za cilj imati uspostavljanje institucijalne zainteresovanosti za vizuelni identitet urbanih sredina.

 

 

 

 

 

Slične vesti