10.3 C
Belgrade
29/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Саопштење жирија за доделу књижевне награде „Момчило Тешић“ 2022. године

Жири у саставу: Гордана Малетић (председник), Милијан Деспотовић (члан) и Бранко Стевановић (члан), једногласно је донео одлуку да се Књижевна награда „Момчило Тешић“ додели књижевнику Милошу Петковићу за легенду „Бајка о Ноћурку и Даници“ („Медивест“, Ниш, 2021) и Јови Чулићу за збирку песама „Јунак у трегерима“ („Мудро слово“, Бања Лука, 2021). Награда „Момчило Тешић за укупно књижевно дело које се огледа у великом стваралачком доприносу свим књижевним родовима и врстама за децу додељује се Слободану Станишићу, књижевнику из Београда.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

Милош Петковић (Ниш, 1986), писац бајки и научне фантастике, проучавалац митова и легенди из старословенске митологије, својим бројним делима за децу са овим темама, придодао је и роман-легенду „Бајка о Ноћурку и Даници“. То је легенда о постанку цвета дан-и-ноћ, али истовремено и прича о љубави, њеној моћи, величини и снази. У атмосфери чаробног, мала, оживљена митолошка бића проговарају о својој судбини на поетски начин. Пробраним и исцизелираним језиком и стилом, Петковић је на уметнички начин показао како, иако на микро-плану, велика жеља и међусобни додир два мајушна бића, могу, потпомогнути снагом осећања, превазићи немогућност остварења сусрета и створити, наизглед непојмљиву, живу слику светлости и таме у једном.

Јово Чулић (Гламоч, 1967), познати песник за децу, у својој песничкој књизи „Јунак у трегерима“ предочио је читаоцима филмичну баснолику поему за најмлађе. На духовит начин, кроз казивање мишића Макарија и причу о хвалисавом шепурењу певца Кокана, сазнајемо о храбрости псића Кизе и догађајима у сеоском дворишту везаним за узбуну и стрепњу, те, најзад, за велико славље услед срећног завршетка. Из поеме избијају песнички златоносне трунчице фолклора и народне мудрости, којима је зачињена и поезија његових славних претходника, укључујући и самог Момчила Тешића. Чулић је показао вештину сликовитог поигравања речима, посегнувши за оним духовитим и делотворним, несвакидашње скројеним али увек смисленим, баш као што деца воле.

Слободан Станишић (Велика Градуса, 1939), добитник Награде „Момчило Тешић“ за животно дело, угледни је књижевник који је остварио изузетно богат дијапазон књижевних дела за децу. Објавио је  више од 130 романа, збирки прича и песама. Пише и позоришне комаде, телевизијске драме, радио-драме и монодраме. Од 1979. године па до данас, Станишић обогаћује српску књижевност за децу разноврсним маштовитим, веселим, разиграним песмама и причама из миљеа школе, ђачких љубави, дечјег света уопште, који укључује и животиње. Оне ништа мање не улазе у сферу његовог интересовања, стога често радује млађу децу разноврсним, хуморним доживљајима својих јунака. Историјски романи са тематиком из средњег века значајан су део његовог опуса. Они, на деци примерен начин, лепим, једноставним језиком, бележе сцене из живота у Србији давних времена. Пуни акције, пустоловина и изненађења, они су ништа мање озбиљно окренути истинитим ликовима и догађајима из наше историјске прошлости. Уз поменуте романе, значајни су и његови романи, песме и приче са темама и мотивима из научне фантастике и савременог живота.

За књижевни рад Слободан Станишић је добио низ високих признања и најугледнијих награда.

Књижевну награду „Момчило Тешић“ додељују књижевне новине „Свитак“ и лист за дечју књижевност „Момчило“ из Пожеге српским ауторима чија су дела за децу, у суштини, подједнако окренута савременом и новом, колико и  уважавању наше културне баштине, а у којима је, према мишљењу жирија, приметан траг реторике Момчилових јунака, чија непосредност, уз неспутану маштовитост, спаја савремене писце са књижевним наслеђем и младим читаоцима. Међу добитницима ове награде налазе се најугледнија имена овдашње књижевне сцене.

Лист за дечју књижевност „Момчило“, додељује и књижевну награду „Млади Момчило“ за децу песнике, за песму или књигу објављену  у претходној години Добитник за 2022. је Михаило Филиповић (Ужице, 2009), ученик седмог разреда Основне школе „Петар Лековић“ из Пожеге, за збирку песама „ „Бочели и бумбар“, коју је објавило издавачко предузеће „Епоха“, 2022. године.

У Пожеги,

јануара 2023. године

Slične vesti