10.3 C
Belgrade
29/03/2023
esejistika konkursi za mlade autore poezija proza Srbija

Шантићево перо 2016.

ALEKSA SANTICОсновна школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани

расписује

X МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

Шантићево перо 2016.

за

 1. Најбољу песму или песничку збирку
 2. Најбољи прозни текст, кратку причу или есеј
 3. Најбољи менторски рад – најбољу збирку ученичких радова

на теме:

 1. НАПИШИ МИ ПИСМО (за ученике основних школа, а на основу предлога који је дао прошлогодишњи председник жирија, књижевник Перо Зубац)
 2. НА ОБИЧНЕ РЕЧИ ВИШЕ НЕМАМ ПРАВО (за ученике средњих школа)

Образложење тема Конкурса:

У фокусу теме за основце су аутентични дечји ставови према вршњацима или одраслима (родитељима, рођацима, пријатељима, наставницима, угленим личностима, личностима из јавног живота). Писмо може бити упућено и самом песнику који је задао тему. И ове године у фокусу је дете – мислећи мали човек који стоји пред одраслима, људима и нељудима, са великом запитаношћу, у ишчекивању одговора. Љубав, самоћа, (не)правда, радости и тегобе одрастања могу бити неке од тема које се могу подвести под ширу тему Напиши ми писмо.

У фокусу теме за средњошколце је реч, говор, снага (не)изговорене речи и преиспитивање њене моћи, домета и одрживости у беспутима историје и времена. 2016. година је година јубилеја: 100 година од Мојковачке битке, 160 година од рођења Николе Тесле, 400 година од рођења Сервантеса и Шекспира, 500 година од када је Томас Мор написао „Утопију“. Наведени јубилеји могу бити повод или тематски оквир за уметничко изражавање. Тема На обичне речи више немам право може бити писана у облику песме, кратке приче, есеја или полемике са славним прецима али и савременицима, може бити интроспективна и ретроспективна, али свакако комуникативна са поменутим јубилејима. Очекују се радови са освртом на социјалну, националну, емоционалну и духовну позицију човека у времену.

Услови Конкурса:

 1. Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних и средњих школа.
 2. Сви радови морају бити одштампани у четири примерка и достављени на адресу школе: ОШ „Алекса Шантић“, Краља Петра Првог бр. 9, 11 130, Калуђерица, Београд, или на електронску адресу santicevo.pero@gmail.com, Times New Roman, фонт 12, као посебан документ у Word-u (сваки појединачни рад – посебан документ у Word-u).
 3. Ученици матичне школе радове достављају искључиво у електронској форми, а ученици који пишу на другом језику, обавезни су да доставе текстове на свом матерњем, али и превод на српски језик.
 4. Радови морају бити самостална дечја остварења.
 5. Ментори могу из контекста дечјег рада извући адекватан наслов; пожељно је да рад има наслов који природно прати садржај песме, приче, есеја.
 6. У заглављу сваког рада обавезно треба убележити следеће податке: назив теме, име, презиме, узраст, адресу и телефон детета; име и адресу школе; име, телефон и електронску адресу наставника-ментора. Радови без ових података неће се узимати у обзир, као ни они радови који нису лекторисани.
 7. Радове доставити најкасније до 1. априла 2016. године.
 8. Радови       који буду пристигли после предвиђеног рока неће бити узети у разматрање.
 9. Жири за додељивање награда сачињаваће један књижевник, један новинар-публициста, културолог или историчар уметности, један професор књижевности из неке од београдских школa и селектор радова, професор матичне школе. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 10. маја 2016. године.
 10. Контакт-телефон школе: 011/3410-655: особа за контакт: селектор радова, проф. Душица Филиповић (тел.011/341-5141); gmail: dusica.zena.sumatra@gmail.com
 1. Како је школска 2016/2017. година јубилеја фестивала Шантићеви дани, и како је у плану издавање зборника/монографије награђених радова током прве деценије нашег фестивала, то све наше вишегодишње сараднике молимо да нам до децембра 2016. на нашу електронску адресу santicevo.pero@gmail.com пошаљу највише пет одабраних фотографија својих ученика и професора који су добили неку од награда. Молимо да у посебном документу дају опис – име и презиме ученика, школу, разред, годину, назив теме и категорију у којој је ученик награђен или да напишу текст (до 500 речи) у коме ће изнети своје импресије о фестивалу Шантићево перо.

 

 

Slične vesti