11.9 C
Belgrade
24/03/2023
izložbe vizuelne umetnosti

Samostalna izložba Borjane Mrđe „Promjenljivo tijelo“

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske  15. marta 2012. godine u 19. časova  otvorena je samostalna izložba Borjane Mrđe „Promjenljivo tijelo“.

Borjana Mrđa je pripadnica nove generacije umjetnika, koja se umjetnički formirala na prostoru Republike Srpske u postratnim i posttranzicijskim uslovima, sposobna da u svojim radovima iznese veliku dozu otvorenosti prema vlastitoj intimi, fazama odrastanja, porodičnom okruženju, kao i da pokaže spremnost da se kritički okrene prema prošlosti, identitetu i stvarnosti u kojoj živi.
Tematsku raznovrsnost u njenom radu prati medijska otvorenost uz ravnopravan odnos prema klasičnim likovnim tehnikama, mediju videa i fotografije. Ovu karakterističnu interdisciplinarnost prati i velika produktivnost, izražena kroz nekoliko obimnijih ciklusa, u medijskom i tematskom smislu međusobno povezanih i kontinuirano nadograđivanih.

Izložba u Muzeju savremene umjetnosti obuhvatiće video-radove, instalacije, crteže, objekte i fotografije nastale u proteklih 5 godina.

Kustos izložbe je dr Sarita Vujković, a izložba će biti otvorena do 15. aprila 2012. godine

Biografija:

Rođena je u Banjaluci 1982. godine, gdje trenutno živi i radi. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2005. godine, odsjek slikarstvo, gdje je i magistrirala 2010. godine. Zaposlena je kao asistent na predmetima Slikanje i Crtanje, na Akademiji umjetnosti Univerzitetu u Banjaluci.

Grupno i samostalno izlagala u Banjaluci, Trebinju, Sarajevu, Milanu, Londonu, Berlinu, Njujorku , Hamburgu, Sankt Petersburgu. Dobitnica je nagrade Akademije umjetnosti za najbolji crtež i sliku, te finalista nagrade ZVONO za najboljeg mladog umjetnika/cu u BiH.

Slične vesti