10.4 C
Belgrade
25/03/2023
Hrvatska vesti

Salon stripa 2012

Salon stripa i animacije održava se u Vinkovcima 08.-11.11./Uz izložbu stripova od ove godine i projekcije animiranih filmova, promocije stripova i knjiga, okrugli stol, radionica stop animacije/Dobitnici Grand Prix – Darko Macan, Nagrada za životno djelo – Borivoj Dovniković-Bordo, Mladi autor – Marko Dješka

 VINKOVCI – Svečano otvaranje Salona stripa održati će se u četvrtak, 08.11. s početkom u 20:00 sati, u Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima. Središnja izložba prati glavnu temu ovogodišnjeg Salona – „Strip i animirani film“, a izložbu će popratiti i projekcije filmova. Uz retrospektivu klasika Zagrebačke škole, bit će prezentirani i najnoviji radovi autora i autorica koji se istovremeno bave i stripom i animiranim filmom, a kojih je zadnjih godina sve više.

Izložba je otvorena 10 dana.

 Grand Prix Salona 2012 dobiti će Darko Macan, a posebno priznanje Salona, nagradu najboljem mladom autoru dobiva Marko Dješka.

Dobitnik nagrade za životno djelo je legendarni Borivoj Dovniković-Bordo.

Uz izložbe laureata, posebne izložbene cjeline su i „Ženski strip na Balkanu“, te „Strip na internetu“.

„Prožimanje s filmom i animiranim filmom, distribucija putem interneta i sve više žena koje se bave autorskim stripom vjerojatno su najzanimljiviji fenomeni protekle decenije vezani uz strip“, izjavio je Krešimir Zimonić, umjetnički direktor Salona.

 Projekcije animiranih filmova održati će se 09.-11.11. u Gradskom kazalištu Vinkovci, u 18:00 i 20:00 sati. Trodnevni program je podijeljen u cjeline: filmovi za djecu, Retrospektiva i Novi animirani filmovi (2009-2012). U programu će biti prikazan i dugometražni igrani film „Lavanderman“, snimljen po istoimenom strip-predlošku.

Dugometražni animirani film redatelja Igora Lepčina „Inspektor Martin i banda puževa“ prikazuje se u nedjelju, s početkom od 11:00 sati.

Izdvajamo i sjajne animirane filmove Ivane Guljašević, autorice nagrađivanih slikovnica, spisateljice i filmske animatorice, koji će biti prikazani u subotu 10.11. od 18:00 sati.

 Nagrađivani animator i autor stripova Matija Pisačić održati će dvodnevnu radionicu stop animacije „Od stripa do animacije“, u suradnji sa Udrugom ljubitelja filma RARE i DND Vinkovci.

U Gradskoj knjižnici Vinkovci održati će se promocije stripova i potpisivanje, te druženje sa autorima, od kojih je svakako najzanimljivije ono s Darkom Macanom, u subotu u 12:00 sati.

Darko Macan će u Vinkovcima održati i predavanje na temu „Kako nastaje strip“ u OŠ Josipa Kozarca. Isti dan će i strip autor Nenad Barinić u školi I.G.Kovačića održati slično predavanje.

 Ohrabrujuće veliki broj knjiga i strip albuma objavljenih od posljednjeg druženja u Vinkovcima (ponajviše zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i nadležnih gradskih ureda za kulturu), omogućio je pojavljivanje novih grupa i udruga kojima je strip primarni interes. Većini je osigurano mjesto u bogatom katalogu, na gotovo 200 stranica.

 Zanimljivo predstavljanje knjige/stripa Alberta Kinerta „Čuvaj se senjske ruke“ iz 1944. održati će se u Ogranku Matice hrvatske Vinkovci 09.11. u 17:00 sati.

 Salon stripa i animacije Vinkovci 2012 organizira Umjetnička organizacija Anima i Grad Vinkovci.

Salon podržava Ministarstvo kulture RH.

 Više detalja o kompletnom rasporedu te ostalim pojedinostima potražite na Facebooku.

Slične vesti