17.1 C
Belgrade
08/06/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Restauracija ćuprije Mehmed-paše Sokolovića počinje 1. aprila 2013. godine

vijest-2561Višegrad – Radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini počeće 1. aprila 2013. godine. Vlada Republike Turske će u potpunosti finansirati vraćanje starog sjaja “mostu kome ravna nema”, kako je napisao Ivo Andrić, a glavni izvođač radova je firma ER-BU iz Ankare.

Planirano je da restauracija traje oko 600 radnih dana i taj posao će raditi oko 40 stručnjaka, 20 majstora, a biće angažovana i lokalna radna snaga. Za ove radove biće potrebno obezbijediti 20.000 metara kubnih kamena i oko 1.000 kubika obrađene sedre i krečnjaka.

Sanacija starog mosta u Višegradu koštaće deset miliona KM (oko 5 miliona evra), a planirano je da bude završena do kraja 2014. godine.

U proteklih pet godina na ćupriji su obavljeni istražni radovi o njenom oštećenju, urađen projekat sanacije koji je koštao 200.000 KM, a sa mosta su izmještene vodovodne i telekomunikacione instalacije.

Obnova višegradske ćuprije, izgrađene 1577. godine, jedan od najvećih i najskupljih projekata na Balkanu koji implementira Turska razvojna agencija (TIKA) za Bosnu i Hercegovinu.

Projekat predviđa rekonstrukciju stubova mosta koje je voda potkopala, kao i da se ograda ćuprije vrati u prvobitno stanje, jer je bila uništena u povodnju 1896. godine, a austrougarska vlast joj je tokom obnove promijenila izgled.

Biće izmijenjen i kolovoz na mostu tako što će sadašnja kocka biti zamijenjena turskom kaldrmom. Predviđeno je da se promijene oštećeni kameni blokovi ćuprije i da se ona osvijetli na poseban način a da se njena zaštitna zona uredi onako kakva je bila u vrijeme izgradnje.

Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu od 2007. godine je na listi zaštićenih spomenika svjetske kulture UNESCO-a, a preko njega je zabranjen saobraćaj za motorna vozila.

Slične vesti