20.2 C
Belgrade
04/06/2023
sajam knjiga 2010

Promocija knige „Izmišljeno ali istinito“ Vladimira Bulatovića – Bučija

U petak 29.10. u sali Beogradskog sajma sa početkom u 17h održaće se promocija edicije „Prva knjiga“ izdavačke kuće Banatski Kulturni Centar iz Novog Miloševa. Knjiga „Izmišljeno ali istinito“ Vladimira Bulatovića – Bučija biće predstavljena u okviru te promocije.

O knjizi će govoriti direktor BKC Radovan Vlahović i autor Vladimir Bulatović – Buči.

Izvod iz recenzije Ljubivoja Ršumovića

Мladalački ponesene, ove priče su odevene u lep i uredan srpski jezik, bez mnogo nepotrebnog pridevskog nakita, кoji često ume da odvuče pažnju čitaoca na sporedne koloseke. Srećom, to je mladi autor vešto izbegao.

Моžda bi neko, profesorski osorno, mogao zameriti piscu da su sižei priča isuviše „izmišljeni“. Тreba takve odmah demantovati оdgovorom Fjodora Mihajloviča: „Zato ja i pišem romane, da bih izmišljao!“

Mоramo se pozabaviti i zanimljivom filozofskom kontradiktornošću naslova ovog rukopisa. Izmišljene priče nas vode u nove stvarnosti, ubedljivo i sigurno, i mi se osećamo ponosnim što te nove stvanosti možemo da prepoznamo i usvojimo. Čini nam se da smo to mogli i sami, bez pomoći autora, jer nam je to sve bilo na vrh jezika…

Da li slučajno ili ne, tek trinaest priča ovog rukopisa, neće primamiti nikakav baksuzluk Bučiju, uveren sam u to.

Ono što na kraju treba konstatovati jeste istina da autor učestvuje u svakoj priči, kao duh pokretač i duh zaštitnik vedrine. Teкst je duhovit u onoj meri koju dozvoljava događaj ili stanje o kojem se govori. Bulatović se ne plaši da neke svoje intimne dileme i nesporazume ponudi na tanjiru, čitaocima, ne očekujući pomoć, već aktivno učešće da se sa likovima iz priče ti fenomeni i te tajne razreše.

Bilo bi neskromno upoređivati mladog autora sa nekim poznatim piscima, ali čitaoci će umeti i to da prepoznaju. Na nama je da za sada poželimo mladom autoru srećan put preko trnovitih staza i bogaza koje vode ka literarnoj slavi.

Slične vesti