10.4 C
Belgrade
26/03/2023
pozorište region Srbija

Proba predstave „Svetlosti i senke“ u smederevskom pozorištu

Gradsko pozorište „Branislav Nušić“ održaće u ponedeljak, 30. januara, probu predstave „Svetlosti i senke“, kojom će u drugoj polovini aprila biti otvoren 29. festival „Nušićevi dani“, saopštio je smederevski Centar za kulturu.

Ansambl Omladinske scene „Čubi“ pozorišta „Branislav Nušić“ u Smederevu održaće probu predstave „Svetlosti i senke“ reditelja Vladimira Dasukidisa, po tekstu Đorđa Lebovića i Vladimira Dasukidisa.

Ovom predstavom biće otvoren 29. festival „Nušićevi dani“, čije je održavanje planirano u drugoj polovini aprila. Probi će prisustvovati reditelj Vladimir Dasukidis, umetnički direktor Festivala „Nušićevi dani“, direktor Centra za kulturu i predstavnici medija.

“U okviru novog smederevskog pozorišta, počela je sa radom omladinska scena, kao generacijsko pozorište. Uveliko rade autorsku predstavu Vladimira Dasukidisa “Svetlosti i senke”, izjavio je umetnički direktor “Nušićevih dana” i pozorišta “Branislav Nušić”, Sava Đuričić.

Umetnički kolegijum novog smederevskog teatra odlučio je da Omladinska scena smederevskog pozorišta “Branislav Nušić” ponese ime osnivača pozorišta PATOS, Branislava Čubrilovića – Čubija.

Odluku o formiranju novog gradskog pozorišta, koje nosi ime slavnog komediografa, doneo je prošle godine Upravni odbor smederevskog Centra za kulturu, koju je potvrdio Organizacioni odbor “Nušićevih dana”, na inicijativu predsednice i zamenice gradonačelnika, dr Jasne Avramović.

Prema Đuričićevim rečima, pozorište “Branislav Nušić”, scena za odrasle, koja još uvek nema ime, radiće profesionalne projekte, ukoliko budu stvoreni potrebni uslovi. Jedna od pominjanih opcija je rad na projektu priznatog reditelja sa afirmisanim glumcima iz Smedereva, koji žive van rodnog grada, uglavnom u Beogradu – Slobodan Boda Ninković, Zlata Petković, Dušica Sinobad i drugi.

U Smederevu, kao nezavisni amaterski projekat, egzistira PATOS, koji se afirmisao i u međunarodnim projektima, ali i “Kreativni haos” u okviru Kancelarije za mlade. Profesionalna pozorišta postoje u Smederevu i mnogim gradovima Srbije sve do 1955. godine, kada su državnim dekretom gašena (izuzev u Beogradu i Nišu). Većina ondašnjih glumaca otišla je za hlebom u druga pozorišta koja su počela da se otvaraju po Srbiji – Leskovac, Zaječar, Šabac, Užice, Kragujevac.

Nakon toga, pozorišni kontinuitet postoji, doduše na amaterskom nivou. Sedamdesetih i osamdesetih godina suvereno je vladao METKOS, pozorište tadašnjeg Metalurškog kombinata Smederevo, a ambicioznije gradske mesne zajednice imale su svoje viđenje “dasaka koje život znače”.

Pojavom novog senzibiliteta u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, rađa se Pseudo pank cirkus OPS, pa pod istim imenom pozorišna grupa (Omladinsko Pozorište Smederevo), koji na krilima novog talasa prerasta u PATOS (Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo).

Idejni zagovornik i osnivač bio je Branislav Čubrilović – Čubi, a prvu predstavu “Raško i Nevena” (po osnovnoj ideji W. S.), potpisao je Vladislav Nešić. U Smederevu postoji i pozorište za najverniju i najiskreniju publiku, putujući ansambl “Dečja zemlja”.

Despotski grad na Dunavu iznedrio je do sada tri pozorišne manifestacije – “Nušićeve dane”, koji postoje od 1984, “PatosOFFiranje”, od 2005. i “Tvrđava teatar”, od 2009. godine.

IZVOR: Tanjug

Slične vesti