POZIV ZA UČEŠĆE NA FESTIVALU „VREVA“

Filed under: film,muzika,poezija,proza,region,Srbija,vizuelne umetnosti |

vrevaPlatforma aktivizma „LiceUlice“ po drugi put organizuje „Vrevu“, ulični festival aktivizma. Festival pokriva širok opseg umetničkih disciplina – od muzike, filma i književnosti preko street arta, vizuelnih umetnosti i performansa pa sve do nečega što bismo mogli nazvati „sekundarnim“ bavljenjem umetnošću, kao što su tribine na kojima bi problematizovali različite teme iz sfere umetnosti i kulture. Međutim, ono što spaja sve ove discipline jeste kontekst u kome se programi „Vreve“ odvijaju. Osnovna ideja festivala je da umetnost izvede u prostore u kojima publika nije navikla da učestuvuje u procesu estetske razmene. Ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori biće glavna polja koja ćemo ovim festivalom pokušati da zauzmemo. Cilj nam je i da promovišemo nedovoljno afirmisane autore, ali i da one već etablirane stavimo u nov, drugačiji kontekst, u kojem ih publika ne poznaje. U poetičkom smislu, ono što je ipak zajedničko svim programima festivala jeste svojevrsni angažovani kontekst u kom će se ti programi odvijati. Ta angažovanost se može odvijati u nekoliko pravaca – nekad je to inkluzivnost (promocija stvaralaštva određenih društvenih grupa ili umetnosti namenjene tim grupama, kao što su nacionalne manjine, stari, LGBT populacija i tako dalje); dalje, angažovanost se može čitati i iz samog stvaralašva nekih autora, koji svojim umetničkim delom govore o važnim društvenim pitanjima; naposletku, svojevrsna estetska angažovanost leži i u oneobičavanju samog umetničkog čina, izvođenjem umetnika iz bezbednog, ne naročito subverzivnog i na neki način getoiziranog miljea, u kom se umetnički i kulturni programi inače odvijaju, u javni prostor. Naravno, to ne znači da mnogi programi u okviru samog festivala neće biti istovremeno angažovani na dva ili čak sva tri prethodno opisana načina.

Pozivamo sve autore, autorke i organizacije kojima se festival „Vreva“ čini kao mesto gde bi mogli da iskažu svoje umetničko delovanje da nam se jave na festivalvreva@gmail.com do 1.6.2014. Poziv se prvenstveno odnosi na sledeće oblasti:

KNJIŽEVNOST – poslati do tri pesme i/ili jednu kratku priču i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu; biće organizovana javna čitanja i štampanja publikacija u okviru „Vreve“, te će, nakon što pregledamo sve pristigle radove, biti određeno koji radovi spadaju u koju kategoriju

FILM – poslati svoj kratki film (igrani, dokumentarni, animirani) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu; najbolji filmovi biće prikazani u okviru filmskog programa festivala „Vreva“.

PERFORMANS ‒ poslati kratak opis svog nastupa i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

VIZUELNA UMETNOST – poslati do tri svoja rada (shodno vrsti vizuelne umetnosti kojom se bavite – dizajn, slikarstvo, crtež ili ma koja druga grana vizuelne umetnosti – naknadno će biti određeno kako će vaši radovi biti predstavljeni) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

MUZIKA ‒ poslati snimak svojih pesama (samostalni autor ili bend; prednost imaju akustični izvođači i oni koji su spremni da nastupe u neobičnijim uslovima – u parkovima, prolazima, na trgovima, ulicama – i  čiji nastup ne zahteva komplikovanu „tehničku podršku“) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

STREET ART ‒ poslati do tri svoja rada (fotografije već postojećih grafita ili nacrte budućih) i motivaciono pismo s obrazloženjem zašto želite da učestvujete na našem festivalu.

Svi koji žele više informacija o festivalu, kao i svi zainteresovani koji misle da bi svojim umetničkim angažmanom mogli da se uključe u program  našeg festivala (svejedno da li spadaju u neku od pomenutih umetničkih disciplina, ili svoj rad smeštaju u neki drugi/interdisciplinarni prostor), neka se osete slobodnim i dobrodošlim da nam se jave.

Pristigle radove procenjivaće umetnički odbor festivala „Vreva“, i blagovremeno će objaviti rezultate. Festival zadržava pravo da u pojednim kategorijama ne izabere nijedan rad ako ne bude dovoljno dobrih kandidata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*