15.7 C
Belgrade
24/03/2023
kutak za mlade Makedonija Srbija

Poziv na Raškolovano znanje

TkH centar u Beogradu i Kontrapunkt u Skoplju objavili su poziv za učešće u jednogodišnjem programu kolektivnog samoobrazovanja u umetnosti i kulturi “Raškolovano znanje”.
Projekat je namenjen studentima umetnosti, humanistike i društvenih nauka, profesionalcima i kulturnim radnicima iz Beograda i Skoplja, koji su zainteresovani za rad na nezavisnim scenama.
Cilj “Raškolovanog znanja” je da istraži i promoviše alternative hijerarhijskom modelu obrazovanja u umetnosti i kulturi. Metodološki, projekat napušta koncepte individualnog autorstva i ekspertize, i zagovara kolektivne samoobrazovne strukture u kojima se sprovodi horizontalna produkcija, razmena i distribucija znanja.
“Raškolovano znanje” je partnerski projekat TkH (Teorija koja hoda) platforme za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti iz Beograda (http://tkh-generator.net) i organizacije Kontrapunkt iz Skoplja (http://kontrapunkt-mk.org), a finansijski je podržan od Švajcarskog programa za kulturu za Zapadni Balkan.
Ko-autorke projekta su: Marta Popivoda, Ana Vujanović i Iskra Gešoska.

STRUKTURA PROGRAMA: Radne grupe, aktivnosti, uslovi učešća

Radne grupe
Proces kolektivnog samoobrazovanja je strukturiran kroz radne grupe, okupljene oko određene oblasti/teme. Oblasti ponuđene za 2010/11. su:
• Kulturna politika nezavisnih scena,
• Umetnost i aktivizam (performans, film i internet) i
• Umetnost i/kao politika (repolitizacija diskursa humanistike).

Oblasti su definisane sa namerom da projektom obezbedimo prostor za produkciju i razmenu znanja koja su deficitarna na lokalnim nezavisnim scenama, a bitna za njihovo kritičko promišljanje, afirmaciju i razvoj. Pri tome se vodilo računa da budu pokrivene ključne razine delovanja: kulturnu politiku/menadžment, umetničku praksu i teoriju umetnosti.
Zainteresovani se prijavljuju za jednu od ponuđenih oblasti.
Nakon što se oforme radne grupe, učesnicima je ostavljeno da specifičnije definišu temu/problematiku svog rada, kao i da osmisle pristupe i metode rada na njoj, uz teorijsku podršku i pomoć programskih urednica i koordinatora.
Radne grupe imaju regionalni karakter i uključuju po 6 učesnika iz Beograda i Skoplja (ukupno 18 učesnika).

Aktivnosti

Učesnici će tokom ciklusa 2010/2011. proći kroz sledeće aktivnosti:
• Otvorena nedelja – kratki program radionica, predavanja, prezentacija i susreta učesnika prve i druge generacije Raškolovanog znanja. Otvorena nedelja će biti u Skoplju, 08-11. juna 2010. Pored programa sa lokalnim i internacionalnim gostima, učesnici prve generacije će tokom Otvorene nedelje organizovati javne prezentacije svog rada i saradničkih projekata/radova.
• Letnja škola – intenzivan jednonedeljni obrazovni program. Sadržaj programa, kao i listu gostujućih saradnika će kreirati zajedno urednice projekta i učesnici radnih grupa. Formati rada na Letnjoj školi su takođe predmet dogovora. Letnja škola će biti u Crnoj Gori, u avgustu 2010. godine.
• Inkubator – šestomesečni istraživački proces radnih grupa. Plan, program i dinamiku rada će osmisliti sami učesnici. U formalnom smislu, Inkubator uključuje: kontinuirani samoobrazovni proces radnih grupa, na sastancima uživo, putem emailing lista, Skypa i video linka, kao i programe gostujućih saradnika. Inkubator traje od septembra 2010. do februara 2011.
• Timeshare kamp – programsko-organizaciona struktura koja nudi smeštaj, produkciju i prostorno-tehničke uslove za zajednički rad grupa u periodu mart-april 2011, u Beogradu i Skoplju. Timeshare kamp dolazi nakon istraživačkog Inkubatora, kao okvir za realizaciju zajedničkih kulturnih inicijativa ili radova. (To može biti instalacija, video rad, okrugli sto, performans, veb sajt, publikacija i sl.)

Uslovi učešća:

Učešće u programu “Raškolovanog znanja” je u celini besplatno.
Pored toga, učesnicima su obezbeđeni: materijalni uslovi za istraživanje i rad (prostor, tehnička oprema, literatura i sl), pokriveni su troškovi putovanja i smeštaja za sve programe njihove radne grupe koji se realizuju u drugom gradu (Otvorena nedelja, Letnja škola, programi tokom Inkubatora, Timeshare kamp), i obezbeđeni produkcijsko-tehnički uslovi izrade kolektivnog rada (skroman budžet, prostor, tehnika, organizacija). .
Zauzvrat se očekuje volja za delovanjem na nezavisnoj sceni, aktivno učešće u programskim aktivnostima, poštovanje kolega, otvorenost za problematizaciju i odgovornost za kolektivni samoobrazovni proces.
Bilo kakva diskriminacija na etničkoj, polnoj, seksualnoj, religioznoj, starosnoj itd. osnovi u okviru rada u “Raškolovanom znanju” nije prihvatljiva.

KAKO SE PRIJAVITI

Tokom selekcioniranja učesnika bilo kakva diskriminacija na etničkoj, polnoj, seksualnoj, religioznoj, starosnoj itd. osnovi je isključena.
Prijavu, koja se sastoji od:
– narativne biografije, sa ličnim podacima i kontaktom (do 500 reči),
– jednog primera vašeg rada (u bilo kom mediju), i
– motivacionog pisma, sa naznakom oblasti za koju se prijavljuje (do jedne stranice), treba poslati na: Deschooling Classroom dsc@tkh-generator.net

Rok za prijave je 27. maj 2010.

Žiri: Ana Vujanović (programska urednica projekta, Beograd), Iskra Gešoska (programska urednica projekta, Skoplje), Milena Bogavac (učesnica prve generacije Raškolovanog znanja, programska koordinatorka drugog ciklusa, Beograd), Đorđe Jovanović (učesnik prve generacije Raškolovanog znanja, Skoplje) i Vladimir Jerić (učesnik prve generacije Raškolovanog znanja, Beograd).
Odluka i obrazloženje odluke će biti objavljeni 1. juna 2010. na sajtu www.deschoolingclassroom.tkh-generator.net.

Dodatne informacije o projektu možete naći na www.deschoolingclassroom.tkh-generator.net, ili preko dsc@tkh-generator.net.
Tokom čitavog perioda trajanja konkursa, kancelarije TkH i Kontrapunkta će biti otvorene za sva pitanja i konsultacije, petkom od 15-19h.

Slične vesti