11.9 C
Belgrade
24/03/2023
Crna Gora izložbe vizuelne umetnosti

Pljevaljska “Diatreta“ Voju Staniću za životno djelo

Vojo Stanic   Pljevlja – U Umjetničkoj galeriji “Vitomir Srbljanović“ u okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti 17. novembra 2011. godine u 18 sati otvorena je izložba slika Voja Stanića dobitnika nagrade “Diatreta“ koja predstavlja i priznanje za životno djelo.

   Umjetnički savjet galerije “Vitomir Srbljanović“ je jednoglasno ocijenio da je Vojo Stanić svojim ukupnim umjetničkim stvaralaštvom, kao i pedagoškim radom obilježio jedan izuzetno dug period u likovnoj umjetnosti na južnoslovenskom prostoru. Nagrada “Diatreta“ je ustanovljena oktobra 1999. godine i sastoji se iz povelje i novčanog iznosa a dodjeljuje se svake četvrte godine istaknutim slikarima za izuzetan rad na polju likovne kulture.

   Slikar i vajar Vojo Stanić je rođen u Podgorici 1924. godine. Završio je studije vajarstva u Beogradu. Nakon studija odlazi u Herceg Novi gdje i danas živi. Pljevaljska DiatretaVremenom se opredijelio za slikarstvo. Imao je više samostalnih izložbi. Njegovi radovi nalaze se u svim značajnijim domaćim, kao i brojnim inostranim galerijama. Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

    Nagrada “Diatreta“ je dobila ime po Pljevaljskoj Diatreti koja je pronađena na lokalitetu Municipijum S u pljevaljskom selu Komini prilikom arheoloških istraživanja 1975. godine. Diatreta ili isprepleteni pehar je vrsta kasnoantičke staklene posude iz 4. vijeka prije nove ere, koja se smatra vrhuncem rimskog dostignuća u izradi stakla. Diatreta se sastoji od unutrašnje posude i spoljašnjeg kaveza na kojem je pričvršćena kratkim nitima stakla a za njenu izradu korišten je i kobalt. Visina posude je 14,9.cm a ispod oboda je natpis VIVAS PANELLENI BONA. Od 50-ak primjeraka ovih čaša pronađenih u Evropi  samo su dvije sačuvane u cijelosti od kojih je jedna i Pljevaljska Diatreta koja se čuva u Zavičajnom muzeju u Pljevljima.

Slične vesti