10.4 C
Belgrade
26/03/2023
Srbija vesti

Performans o različitosti ženskog tela

Romske devojke iz 6 gradova Srbije izvešće performans „Pasarela“ u nedelju u 20h u galeriji Srbija u centru Niša.

Prema najavama organizatora, performans je posvećen odbrani različitosti tela, veličina, godina, tradicija, izbora, sećanja, glasova, vizija i načina razmišljanja žena.

Izvođači performansa su romske devojke i devojčice iz Leskovca, Niša, Vlasotinca, Pirota, Vranja, Bujanovca, Aleksinca i art aktivistkinje iz grupe „Act Women“ iz Beograda.

„Pasarela“ je pripremana i izvođena sa ženama u Kolumbiji, Španiji, Meksiku, Japanu, Peruu i sada u Srbiji. Ovaj program organizuje „Rekonstrukcija Ženski fond“ pod sloganom „Solidarnost romskih devojaka i devojčica“.

Kroz ovaj program mlade devojke iz šest gradova uče sa drugima i od drugih, o drugima i o sebi, o sličnostima, ali i razlikama sa svojim vršnjakinjama uz razumevanje da razlike mogu da spajaju ljude.

Kao gosti performansa u galeriji će biti umetnici iz Kolumbije Patricia Ariza, Catalina Garcia, Carlos Satizabal.

Planirano je da oni tokom ovog dešavanja podele iskustvo rada u svom okruženju, pokušaju da podstaknu posetioce na razmišljanje zašto je bitno baviti se promišljanjem rada na svom telu, glasu, stavu, u zemljama koje su represivne, militantne i gde su zastupljeni rasizam i diskriminacija.

Organizacija u saradnji sa Galerijom Savremene Likovne Umetnosti u Nišu i Centrom za empirijske studije kulture jugostočne Evrope.


Slične vesti