PBILD program objavio konkurs za dodelu 50.000 USD za inovativne pristupe istraživanja na polju migracija

Filed under: Srbija |

PBILD program je objavio konkurs za dodelu bespovratnih sredstava predlozima projekata koji će se baviti istraživanjima na polju migracija u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Bespovratna sredstva koja će se dodeliti najinovativnijim i najinteresantnijim predlozima biće u maksimalnom iznosu do 10.000 dolara po projektu.

Konkurs je otvoren do 5. maja 2011. godine.

“Cilj ovog konkursa je da istraživački radovi prikupe preciznije informacije o stanju migracija na jugu Srbije, a posebno potrebe najranjivijih grupa među migrantima, naglase uspešno sprovedene prakse upravljanja migracijama u drugim delovima zemlje i zemalja u regionu”, kaže Milijana Merdović koordinator na komponenti migracija PBILD programa.

PBILD program je sproveo istraživanje “Migracije, inkluzivni društveni razvoj” čiji su nalazi i preporuke objavljeni u istoimenoj publikaciji i predstavljeni 10 februara 2011. godine na okruglom stolu u Nišu. Deo ovog istraživanja bio je posvećen migracijama na jugu Srbije gde su identifikovane 5 oblasti koje zahtevaju dalja istraživanja a koje su teme ovog konkursa:

1. Mladi i migracije

2. Povratnici iz zapadne Evrope

3. Migracije iz ruralnih sredina

4. Rod i migracije

5. Manjine i migracije

Konkurs predviđa dva metodološka načina bavljenja fenomenom migracija koji imaju zajedničku notu istrazivačkog pristupa: empirijski pristup, i pristup medija ovom fenomenu u dokumentarno – istraživačkom formatu.

Konkurs je objavljen u dnevnom listu “Politika” i vranjskom nedeljniku “Novine Vranjske” a sve potrebne instrukcije kako konkurisati za ova bespovratna sredstva mogu se naći na internet stranici programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji na adresi:http://www.undp.org.rs/?event=public.tenders pod CFP 1/11 BU Call for Proposals for Research Projects.

O PBILD programu i komponenti migracija

Program Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD) je inicijativa vredna 8 miliona dolara koji finansiraju Vlade Norveške, Španije, Švedske i Švajcarske sa ciljem da se poboljšanja kapaciteta stručnih resursa na jugu Srbije za inkluzivni, miroljubivi i održivi razvoj. PBILD program je fokusiran na četiri oblasti: povećanje kohezija zajednica i ljudski kapital, podjednaki i poboljšani pristup javnim uslugama, povećanje ekonomskog razvoja i povećani kapaciteti za upravljanje migracijama.

U saradnji sa Vladom Srbije i svih 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, tim Ujedinjenih nacija sastavljen od osoblja 6 UN agencija – ILO, IOM, UN-Habitat, UNHCR, UNICEF i UNDP rade zajedno kao “Jedan UN” kako bi sproveli PBILD program u period od 2009 do 2012 godine.

Program se realizuje kroz četiri dugoročna rezultata, pri čemu svaki naglašava drugačiji aspekt razvoja:

•                   Društvena kohezija i ljudski kapital,

•                   Javne usluge,

•                   Ekonomski razvoj i

•                   Upravljanje migracijama.

Cilj četvrte komponente Migracija je da pruži doprinos raspoloživoj podršci namenjenoj migracionoj populaciji u ciljnom regionu i njihovom uključivanju u privredni i društveni život u regionu. PBILD Program sprovodi ovu komponentu kroz jačanje opštinskih kapaciteta za upravljanje migracijama, kao i putem informacija i podizanja svesti o migracijijama, i za ove aktivnosti dobija posebnu podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*