17.8 C
Belgrade
31/03/2023
kutak za mlade posao Srbija

Odobreno 6,9 miliona € za poljoprivredne startape preko Razvojnog fonda Vojvodine

RFV-570x315Evropska komisija odobrila je 6,9 miliona evra projektu “Fraktalis” Razvojnog fonda Vojvodine kojim će se obezbediti sredstva za finansiranje malih i srednjih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija za razvijanje aplikativnih softvera koji bi se primenjivali u poljoprivredi.

Kako kažu u fondu, konkurs bi trebalo da bude objavljen već u naredne dve nedelje.

Od ukupnog iznosa, 5,5 miliona evra će Razvojni fond Vojvodine putem javnog konkursa podeliti neposrednim korisnicima: malim i srednjim preduzećima koja posluju u oblasti informacionih tehnologija namenjenih razvoju inovativnih rešenja koja su namenjena poljoprivrednom sektoru.

Kroz projekat će biti omogućeno da 50 do 100 malih i srednjih preduzeća sa teritorije Vojvodine dobije bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 do 150.000 evra za razvoj softvera.

Za ova sredstva kod Razvojnog fonda Vojvodine mogu konkurisati sve kompanije iz Srbije i Evrope, ali će krajnji korisnici biti poljoprivrednici u Vojvodini, koji će imati prilike da testiraju najnovija dostignuća iz IT sektora kako bi unapredili svoju delatnost.

Interesantno je da je ovo najveći projekat koji je Srbija dobila od strane Evropske komisije. Nadamo se da, osim što prikazuje jedan pozitivan trend u prepoznavanju značaja inovativnih tehnoloških projekata od strane države da će ovaj projekat, kao dobitnik najviše sredstava, uticati na druge učesnike da se više posvete razvoju tehnološkog preduzetništva.

Projekat je značajan za dve privredne grane u kojima Vojvodina ima komparativne prednosti i mogućnosti višestrukog razvoja: informatičke tehnologije i poljoprivreda. — Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine

Takođe, ovo je prvi put u 14 godina, od kada je započet proces pridruživanja Srbije EU, da se obezbeđuju sredstva jednoj instituciji da dodeli novac neposrednim korisnicima, što do sada nije bio slučaj u našoj zemlji.

Za sada nismo uspeli da dobijemo informaciju na koji period će se projekat odnositi, ali čim dobijemo tu i druge dodatne informacije dopunićemo ovaj post.

Slične vesti