10.4 C
Belgrade
26/03/2023
promocije Srbija

Oda Erosu i gradu – predstavljanje knjige Voje Čolanovića u UK Parobrod

Oda je džojsovsko surfovanje po memoriji sredovečnog beogradskog biologa. To je zagrljaj Sibelijusovog imenjaka i mlade Finkinje, sa inicijalima Martija Ahtisarija. Duhovita, smehotresna počast Erosu, od Salcburga do brodskog poda garsonjere na Zvezdari. Autoironična, prefinjena arija jezičkim kalamburima i krovovima Beograda.

Predstavljanje knjige „Oda manjem zlu“ Voje Čolanovića Vreme: 28. februar u 19 časova Mesto: Ustanova kulture Parobrod (Kapetan Mišina 6a, Beograd)

 Knjiga Oda manjem zlu Voje Čolanovića, biće predstavljena na književnoj večeri u okviru serijala „NIN-ovanje na palubi“ koji organizuje UK Parobrod pozivajući svake nedelje pisce – dobitnike NIN-ove nagrade za književnost. Na književnoj večeri pod nazivom „Oda Erosu i gradu“ govoriće Voja Čolanović, autor knjige Oda manjem zlu i dobitnik NIN-ove nagrade 1987, koji je ove godine takođe bio u najužem izboru za ovo prestižno priznanje, Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Ljiljana Šop, književna kritičarka.

 Oda manjem zlu je neobična ljubavna priča koju autor smešta u jedan letnji dan tranzicionog Beograda. Junaci Janko i Mina proveli su čudesne romantične i erotske trenutke u Salcburgu, njihovi brakovi su se poljuljali ili raspali, i sada je Mina, Finkinja, stigla u Beograd, ali samo na jedan dan. Čovek ne bi verovao šta se sve tog dana desilo.

Ko voli otmenost duha i želi da sve vreme dok čita sačuva osmeh na licu, našao je knjigu za sebe. U njoj se oblikuje jedan karakter kakav do sada nije postojao u srpskoj književnosti.

Voja Čolanović jedan je od najstarijih aktivnih srpskih pisaca. Rođen je 1922. godine u Bosanskom Brodu. Detinjstvo je proveo u Slavonskom Brodu, a od 1933. živi u Beogradu, gde je završio gimnaziju. Nakon Drugog svetskog rata studirao je jezike, prava i istoriju umetnosti. Diplomirao je na Visokoj novinarskoj i diplomatskoj školi. Bio je novinar, urednik za nauku, kulturu i umetnost, uređivao svetsku književnost u izdavačkoj kući Rad i bio prvi urednik Naučnog programa na Televiziji Beograd. Autor je brojnih emisija koje su nagrađivane u zemlji i inostranstvu. Napisao je i objavio nekoliko zbirki pripovedaka, a Oda manjem zlu njegov je osmi roman.

Slične vesti