16.3 C
Belgrade
07/06/2023
Crna Gora zemlja

Objavljene knjige Halila Markišića koje svjedoče o životu u Rožajama

U oba izdanja Markišić je dočarao duh Rožaja preko starih fotografija kulturne baštine, lica i događaja.

“Dato je čitavo jedno bogatstvo, čitav jedan život grada i onoga što ga je činilo i čini. Dovoljno je reći da se Markišić sa priloženih oko 2.700 fotografija, predstavio i legitimisao kao pasionirani sakupljač i kolekcionar. Za iskusnije i pronicljivije posmatrače, ponuđene fotografije biće pravo malo izvorno bogatstvo”, navodi se u recenziji koju potpisuje  Sait Š. Šabotića.

Na priloženim fotografijama su, između ostalog, tradicionalne nošnje, stare kuće, kule i kućerci, džamije, crkve, nišani, hajrati, poneka ćuprija, lica kojih više nema, ulice koje su preoblikovane i preuređene, radnje i natpisi davno nestali, komadi davno korišćenog namještaja, obuće, pokućstva.

“A, sve je tu da nam Rožajski kraj i njegovi mještani postanu bliži, jer posmatrajući sve priloženo na okupu, nešto od te ljepote i patine kojom je prekrivena, mora postati naše.
Dvije knjige, dvije slikovnice, dva albuma ili dva neobična medaljona koja nam je darovao Halil Markišić, zasigurno pokazuju put kojim se ponekad valja zaputiti, kojim treba ići da bi se stiglo do nečeg dragocjenog, do nečeg što nam je blisko kao kuća u kojoj živimo, kao vazduh koji udišemo”, navodi Šabotić u recenziji.

korice (Custom)

unnamed (Custom)

Knjigu ,,Rožaje slikom i riječju kroz stoljeće’’  sufinansirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, a izdanje drugog Markišićevog djela ,,Rožajski kraj – putovanje kroz stare foto-albume’’ pomogla je Opština Rožaje.

Slične vesti