Награда ,,Григорије Божовић“ припала Радовану Белом Марковићу

Filed under: rezultati konkursa,Srbija |

Grigorije-BozovicЈедногласном одлуком жирија у саставу Милета Аћимовић Ивков, Драгиша Бојовић и Андријана Живановић, књижевна награда ,,Григорије Божовић“ за стваралаштво писано у духу приповедне прозе Григорија Божовића за 2015. годину, коју додељује Културни центар ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку,  припала је Радовану Белом Марковићу за роман Путникова циглана (Српска књижевна задруга, 2015). У ужем избору се нашла и путописна књига Виктора Лазића На вратима истока ( Лагуна, 2015).

У образложењу жирија се каже да је: ,,Обликујући „стварне приче из измишљеног живота“ Радован Бели Марковић, један од најособенијих и најистакнутијих прозних писаца нашег времена, својој високој стваралачкој зиданици додао је и роман континуитета  Путникова циглана (Српска књижевна задруга, 2015). У њему су упечатљиво исказане неке типичне и репрезентативне одлике његовог препознатљивог књижевног света и стваралачког поступка усредсређеног на снагу језичке имагинације, фантазијско, гротескно и хуморно обликовање прозног описа и  визије света. Потом је у њему видљива и веома и сложена и дубока укорењеност у књижевну традицију, као и ванредна способност да се она стваралачки функционално и ефектно активира.

Приповедајући о залудности људских настојања, о загубљености и апсурдној заошијаности живота и судбина својих несвакидашњих јунака, „упуштених субјеката“, маргиналаца, назор-стваралаца и сваковрсном лудништву обречених појединстава, Радован Бели Марковић је са знатним упливом ироније у интерпретацији њихових судбина и међуратног доба у којем су се затекли, свом причању уверљиво додао ноту меланхолије – поетизоване, сетне тужаљке над развалинама једног децентрираног и  дехуманизованог света у којем се, следствено, и његов заумљени роман „разроманио“. Али је и у таквим околностима епохалне инверзије вредности у „овом на поставу изврнутом свету“ наглашено његово поетички самосвесно настојање: „да се силом саме приче живота клетог узалудност унеколико осмишљава.“.

И управо је у тој стваралачкој истрајности да се у простору „између два света“, у којем се његова особена књижевна визија остварује, пронађу повод и место за причу која својим поетским симболичким и алегоријским вредностима задобија првенство над другим садржајима и вредностима живота, видљива и његова везаност за магистрални ток наше књижевно-националне традиције, посебно традиције модернитета. Због тога му се и додељује награда која носи име Григорија Божовића, а са намером да се тако, барем делимично, „намири вековни дефицит у поштовању које се умним људима дугује“.

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и диптиха у дуборезу са ликом Григорија Божовића, Радовану Белoм Марковићу биће уручена на свечаности у Културном центру ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку у понедељак, 6.јуна 2016.у 12.30.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*