21.6 C
Belgrade
10/06/2023
region vizuelne umetnosti

LOW LIVES:Occupy!


organizator:Low Lives/Occupy With Art/Hemispheric Institute of Performance and Politics
url:http://www.lowlives.net

Međunarodna umjetnička platforma Low Lives,pokrenula je novi program pod nazivom Occupy!,a poziva umjetnike da se uključe s live umjetničkim radovima.
3.ožujka/marta 2012.godine,umjetnici,publika i prezenteri koji podržavaju okupaciju,okupit će se na performansima,akcijama i happeninzima koji će se emitirati u virtualnom prostoru simultano kako se događaju u realnom prostoru u cijelom svijetu.Umjetnici,kolektivi i grupe na taj način će omogućiti uticaj i pojačati vizibilitet protesta Okupacije.Protest Okupacije,množtvo perspektiva i iskustava povezanih s ovim jedinstvenim trenutkom,upravo će kroz internet platformu biti dodatno pojačan,istr-ažen i podvrgnut eksperimentiranju.
Low Lives:Occupy! Prepoznaje snažnu mogućnost prezentacije izvedbe iz čitavog svijeta,te zato poziva umjetnike da otvore oči i umove i predstave radikalno ponovno izmišljanje mogućih načina postojanja i odnosa.
U proteklih 4 godine Low Lives je razvio platformu koja uključuje umjetnike,publiku i mjesta te im omogućuje da se uključe i učestvuju iz bilo kojeg mjesta na kojem postoji internet priključak.Ova tehnološka platforma donosi cijelu povijest podrške potpune umjetničke slobode da izmisli nove svjetove.
Učestvovati mogu projekti koji uključuju umjetnost performansa,javnih akcija,happeninge,djela protesta i građanske neposlušnosti,a odvijaju se u realnom ili virtualnom prostoru.U obzir se uzimaju radovi koji će se odvijati isključivo kao live akcije-ne prihvaćaju se predhodno snimljeni video radovi.Preporučeno trajanje rada je 5 minuta ili manje,ali ukoliko se trajanje rada ne može izvesti u 5 minuta,u obzir dolaze i radovi trajanja do 12 minuta.

Za učešće je potrebno priložiti:
•    Pisani prijedlog rada koji uključuje:opis rada,trajanje,kako rad podržava projekt Occupy,loka-ciju gdje bi se trebao odvijati rad,da li je već ranije bio izveden;
•    linkove internet stranice umjetnika/ce,ukoliko postoje;
•    3 jpg fotografije,ne veće od 300 dpi,koje se odnose na prijedlog projekta i/ili do dva linka za video isječke(dužina trajanja 2-3 minute pojedinačno);
•    biografije umjetnika/ce ili grupe;
•    rezime(nije obavezno);
Kotizacija se ne plaća.
Tražene materijale treba poslati na elektronsku adresu lowlivesoccupy@gmail.com
Odabrani umjetnici/ce će dobiti upute kako postaviti rad na online emitiranje.

Low Lives:Occupy! Komisija:
-Jorge Rojas-Low Lives direktor-osnivač,kustos,producent,umjetnik
-Christina deRoos-Low Lives koproducentica,umjetnica,aktivistica,neprofitna administratorica;
-Juan Obando-Low Lives koproducent,umjetnik,profesor umjetnosti i historije umjetnosti na Elon University.

Natječaj je otvoren do 6.februara 2012.godine.

Slične vesti