20.2 C
Belgrade
04/06/2023
region

Leskovac: počeo četvrti Internacionalni festival filmske režije “Liffe”

Miris kiše na Balkanu

LESKOVAC – Četvrti leskovački Internacionalni festival filmske režije “Liffe”, pod sloganom “Život je film”, otvoren je sinoć u Leskovačkom kulturnom centri i trajaće do 28. oktobra. Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 13 filmova u takmičarskom programu sa prostora bivše Jugoslavije i to 4 iz Srbije, po 2 iz Hrvtske, BiH i Makedonije, po 1 iz Crne Gore i Slovenije i 1 van konkurencije.
Festival je otvorio, kako je ranije najavljeno, ministar kulture u Vladi Srbije Predrag Marković, koji je, između ostalog, ukazao na značaj ove manifestacije uz naglasak da će Leskovac dobiti dva miliona evra od Evropskog filmskog centra “Euroimaž”, a od Vlade Srbije osam miliona evra za digitalizaciju bioskopa u Kulturnom centru.
-Ovaj festival je još jedan vid borbe protiv šunda u Srbiji, a Leskovac je stvorio sjajnu manifestaciju na kojoj će biti prikazani najznačajnij filmovi u regionu – ocena je Darka Bajića, direktora festivala.
Prve večeri ove filmske smotre prikazan je film “Miris kiše na Balkanu” reditelja Ljubiše Samardžića, koji je takođe ocenio da će ova smotra imati svoj život, jr su okupljeni autori svih bivših jugoslovenskih zemalja.
Na svečanom otvaranju, brojnoj leskovačkoj publici obratili su se glumice Danica Maksimović, predsednica i članovi žirija Danilo Šerbedžija i Andrej Košar, reditelji iz Hrvatske i Slovenije i glumica Ana Sofrenović.
U saopštenju za medije ovoga festivala navodi se da je pokrenut da promoviše filmske stvaraoce i njihove radove iz Srbije i regiona, ali i da na konkretan način doprinosi decentralizaciji kulture u Srbiji. Takođe bitan cilj festivala je skretanje pažnje na obnovu i razvoj bioskopa čijim nestajanjem, naročito u malim mestima, prisustvujemo više od dve decenije.
Na festivalu će biti dodeljene tri novčane nagrade za režiju i dve za glumačka ostvarenja – za najboljeg glumca i glumicu. Prva nagrada za režiju ove godine nosi naziv “Živojin Pavlović”. Selektor festivala je Milan D. Špiček, filmski kritičar, a umetnički direktor reditelj Darko Bajić. Prateći program festivala su i tri izložbe iz arhive Jugoslovenske kinoteke, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Akademije umetnosti iz Beograda, kao i tribina na temu “Ex-Yu” film danas“.
Kuriozitet festivala je pet srpskih premijera, ali i premijere bosanskog filma „Orkestar“ Pjera Žalice, hrvatskih „Ćaća“ Dalibora Matanića i „Kolo“ i „Duhovi“ Danijela Kušana, makedonskog  „Pank nije mrtav“ Vladimira Blaževskog i crnogorskog omnibusa „Ljubav, ožiljci“ u režiji Ivana Ćetkovića, Branislava Milatovića, Miloša Pušonjića i Mladana Vujačića.

Slične vesti