10.3 C
Belgrade
29/03/2023
region

Leskovac: Od 6. do 8. oktobra Peti festival Think Tank Towe u znaku Češke

Narodni muzej u Leskovcu

LESKOVAC U leskovačkom Narodnom muzeju, 6. oktobra biće otvorena izložba fotografija „Olimpijski Prag“ češkog autora Radeka Macke. Izložba je deo programa Petog festivala Think Tank Towe, koji će biti održan od 6. do 8. oktobra u Leskovcu. Na otvaranju izložbe „Olimpijski Prag“ govoriće autor Radek Macke, akademski slikar iz Praga i Valerija Fileova, konzul Ambasade Češke Republike u Beogradu.
Iz Praga dolazi i Jan Doležal, prevodilac romana leskovačkog književnika Saše Stojanovića „Var“ čiji je prevod ušao u najuži izbor za Nagradu „Jozef Jungman“ za najbolji prevod stranih romana na češki, a iz festivalske produkcije ove godine dolaze i „Pesme ljubavi i gneva“, prvo izdanje stihova Oskara Miloša, u prepevu leskovačkog književnika Dragana Tasića.
Glavni knjigo – filmski program Petog festivala obeležiće takođe izložba „Naši umetnici u svetskom filmu“ koju će otvoriti Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke; „Službeni glasnik predstaviće „Crno u koloru“ knjigu o crnom humoru u jugoslovenskom filmu, govoriće priređivači Vladan Matijević i Srđan Vučinić, dok će o novom broju časopisa „Teatar – Film – Televizija“ istog izdavača govoriti Slobodan Šuljagić, glavni i odgovorni urednik. „Filmski scenario kao književna forma“ naslov je predavanja koje će održati teoretičar Čarls Alverson.
Na temu „Književnost i film u Crnoj Gori“ govoriće Dragan Drobnjak, a o psihologiji i filmu, odnosno o filmu kao ogledalu PTSP-a u filmovima “Taksista”, “Lovac na jelene”, “Jodžimbo” psiholog Nataša Đurica i književnik Predrag Ž. Vajagić.
Dragoljub Acković održaće predavanje na temu „Savremena romska književnost“ i najaviti antologiju na kojoj radi. Kao i svake godine, gostovaće novinar „Vremena“ Ljubomir Živkov, a Rade Šerbedžija održaće koncert neposredno po zvaničnom zatvaranju Festivala.
Danilo Kocić

Slične vesti