16.8 C
Belgrade
25/03/2023
region

Leskovac: od 24. do 29. oktobra smotra filmova iz svih bivših jugoslovenskih republika

Leskovački kulturni centar: na okupu najbolja filmska ostvarenja

LESKOVAC – Od 24. do 29. oktobra Leskovac će biti domaćin autorima najboljih filmova iz svih republika bivše Jugoslavije. Iz Slovenije, Hvatske, BiH, Makedonije i Srbije biće prikazana po dva, a iz Crne Gore jedan, jer je u nekadašnjoj najmanjoj jugoslovenskoj republici ove godine toliko i snimljeno filmova.
-Van konkurencije biće film “Miris kiše na Balkanu” reditelja Ljubiše Samardžića kome će biti uručena specijalnu nagradu u znak priznanja za pola veka umetničkog rada, a festival otvara Predrag Marković, ministar kulture – ističe Jugoslav Tomić, pomoćnik direktora Leskovačkog kulturnog centra.
Umetnički direktor festivala je Darko Bajić, reditelj iz Beograda, a selektor Ivan Špiček, poznati kritičar, takođe iz Beograda.
Na festivalu će biti dodeljene nagrade za najbolju režiju i najbolju mušku i ženska uloga, a odluku o tome doneće specijalni žiri čiji je predsednik poznata glumica Danica Maksimović.
Jovan Maljoković nastupa na otvaranju festivala zajedno sa Anom Sofrenović, koja će pevati pesme sa ove filmske smotre u Leskovcu.
Oko tri miliona dinara je budžet Četvrtog filmskog festivala, a najveći deo obezbedili su Grad Leskovac i Ministarstvo kulture, dok će kompanija Actavis finasirati sve nagrade koje se dodeljuju glumcima i rediteljima ove značajne smotre u Leskovcu.
Danilo Kocić

Slične vesti