16.3 C
Belgrade
07/06/2023
region

Leskovac: nagrađeni najbolji radovi na konkursu EU PROGRES

LESKOVAC – Likovni konkurs na temu „Srbija – Zagrljaj civilizacija“ organizovan je tokom oktobra i novembra ove godine sa ciljem da pruži podršku mladim likovnim talentima, kao i da promoviše kulturološke, etničke, tradicionalne i verske različitosti kao vrednosti Srbije i Evrope.  U konkurenciji 119 radova iz 27 škola iz 25 opština južne i jugozapadne Srbije, žiri kojim je predsedavao akademski slikar Zoran Krulj, odabrao je 12 najboljih likovnih radova koji su se našli na stranicama kalendara EU PROGRES-a za 2012. godinu.

Učenici Antigona Sulja iz Tehničke škole “Nikola Tesla” u Medveđi, Dalida Muškić iz prijepoljske i Danilo Cerović iz prokupačke gimnazije pobednici su likovnog takmičenja za kalendar Programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES za 2012. godinu. Dobitnicima su nagrade, video kamere i digitalne foto aparate, uručili šef trećeg sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Endru Hedi, menadžer EU PROGRESa Grem Tindal i akademski slikar Zoran Krulj. Prilikom dodele nagrada, Endru Hedi je rekao da je „tema ovogodišnjeg konkursa Srbija – Zagrljaj civilizacija bila komleksna ali su mladi umetnici vrlo kreativno odgovorili na nju i pokazali da bogatstvo različitosti čini vrednosti ove zemlje“.

Stranice EU PROGRES kalendara za 2012. godinu krasiće još devet radova autora koji su na današnjoj promociji kao nagradu dobili digitalne foto aparate – Nikola Zlatanović iz Žitorađe, Samra Dupljak iz Novog Pazara, Shemsije Avdiu iz Bujanovca, Anđelija Marinković iz Leskovca, Lazar Pavlović iz Raške, Andrija Popović iz Blaca, Sreten Kalinić iz Vlasotinca, Sara Stojanović iz Grdelice i Ignjat Stanojević iz Lebana.

Gimnazija “Stevan Jakovljević” iz Vlasotinca je nagrađena školskom opremom po izboru škole u vrednosti do 100 000 dinara dok su Srednja škola iz Blaca i Gimnazija iz Raške nagrađene sa po 50 000 dinara na konkursu PROGRES, a nagrade su uručene u Leskovcu danas, 15. decembra.

Likovnim konkursom koji smo organizovali uz finansijsku pordšku Evropske unije i Vlade Švajcarske, želeli smo da podržimo mlade likovne talente i podstaknemo ih na razmišljanje o bogatstvu različitosti u sredini u kojoj žive. Tema ovogodišnjeg konkursa posvećena je globalnoj inicijativi Ujedinjenih nacija Alijansa civilizacija i teži da promoviše bogato kulturno, etničko, religijsko i istorijsko nasleđe ove zemlje koja u svetu i kroz istoriju predstavlja raskršće različitih tradicija, kultura, etničkih grupa i religija“ rekao je Grem Tindal, menadžer EU PROGRES-a na svečanoj promociji kalendara koja je danas održana u Leskovcu.

Slične vesti