24.1 C
Belgrade
02/06/2023
region

Leskovac: „Breza“, zbirka priča Zorana Stojanovića

Leskovac u zimskom ambijentu

LESKOVAC – U izdanju leskovačke kuće „Fileks“ pojavila se zbirka priča „Breza“ Zorana Stojanovića, diplomiranog ekonomiste, direktora JKP Vodovod, koji je do sada objavio dve pesničke zbirke – „Proplanci snova (2006)  i Svetlost tišine (2008). Sojanović je član Udruženja pisaca opštine Leskovac, a pisanjem se bavio u đačkim danima i kao student Ekonomskog fakulteta u Nišu.
-Zoran Stojanović se u književnosti javio stihovima i čitaoce je prijatno iznenadio svojim osobenim pesničkim glasom. Zbirka priča „Breza“ sadrži deset priča nejednake dužine sa motivskom strukturom koja u svakoj priči ima posebno vreme i poseban životni prostor – napisao je recenzent mr Luka Krstić, dugogodišnji profesor Vlasotinačke gimnazije i Visoke škole za vaspitače u Pirotu.
Krstić uočava da svaku priču u ovoj zbirci, njeno jezgro, čine, u stvari, dijalozi. Svakodnevni razgovori i misli običnih ljudi dočarani preciznošću i autentičnošću jedinstvenog iskaza i tek sa zadrškom otkriva se zapravo tema ovih priča, teskobe i otuđenosti, izgubljenosti i traženja, sam život koji u svakoj priči ima drugo ime, drugi životni prostor, drugu porodicu i sudbinu.
-Možda najbolja priča ove knjige je „Breza“ gde je Zoran Stojanović pokazao svoj stvaralački dar i sebe predstavio kao darovitog pripovedača. Zato smatramo da će knjiga “Breza“ Zorana Stojanovića imati svoje čitaoce, da će biti značajan doprinos u obogaćivanju knjoževnog stvalaštva na jugu Srbije i imati zapaženo mesto među pripovedačima Leskovca i šire – zaključuje mr Luka Krstić.
Zoran Stojanović rođen je1955. godine u Prilepcu, kod Vlasotinca. Detinjstvo je proveo na desnoj obali Južne Morave. Osnovnu školu završio je u Guberevcu, gimnaziju u

Zoran Stojanović, pesnik i pripovedač iz Leskovca

Vlasotincu, a ekonomski fakultet u Nišu; živi i radi u Leskovcu. Radio je na brojnim poslovima u TI Zele Veljković (od 1982. do 1986), u SO Leskovac (od 1986. do 2006) a od 2006. godine je generalni direktor JKP Vodovod.

Slične vesti

1 comment

Leskovac: „Breza“, zbirka priča Zorana Stojanovića : Mlad Grad | Sremska Mitrovica | Portal mladih Grada Sremska Mitrovica 27/12/2011 at 12:58

[…] Konkursi regiona | Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Comments are closed.