7.4 C
Belgrade
01/02/2023
drama poezija proza Srbija

Конкурс за књижевну Награду „Славиша Николин Живковић“

Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша расписује конкурс за књижевну награду Славиша Николин Живковић за необјављено песничко, прозно или драмско дело написано на српском језику.

Славиша Николин Живковић, звани Шака, био је рокер по вокацији, песник по опредељењу, вагабунд и клошар, светски путник без овереног пасоша, раноранилац-риболовац, зен-учитељ, радник у трећој смени, савременик Харолда Фостера, пријатељ Рајнера Фасбиндера, Де Садов лични критичар, човек који је уживо гледао Бен Белу и Јосипа Броза у блиндираној лимузини, џин у затуреном циркусу, спаринг партнер Мајка Тајсона, мајстор за полупроводнике, битник, велики стваралац и визионар.

Конкурс књижевне награде „Славиша Николин Живковић“ расписује се 3. априла на дан његовог рођења и отворен је 30 дана, закључно до поноћи 3. маја 2019. године. Заинтересовани ствараоци могу конкурисати слањем необјављене књиге у електронској форми на адресу Друштва: konkurs@drustvoknjizevnika.com

Након претходно објављеног ужег избора учесника на конкурсу, име добитника награде објављује се 8. септембра на Дан Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша. Свечано уручење награде се накнадно заказује. Награда се састоји од повеље и објављене књиге добитника, а додељује се под покровитељством Града Ниша.

Осим скретања пажње на аутора и његово дело, које ће стручни жири оценити као уметнички највредније, ова књижевна награда настоји да сачува успомену на писца чије име носи и његову заоставштину, која представља изузетан допринос нишкој и српској књижевности.

Slične vesti