7.4 C
Belgrade
01/02/2023
kolumne region

Kolumna Berislava Blagojevića: Rođendanski apel

„Ne pijem bevandu – čista voda čisto vino“ – pjevalo je nekada Bijelo Dugme, u vrijeme kad se koliko-toliko znalo ko je ko i šta je šta. A onda je nastupila era „pola vino, pola voda“ u kojoj je sve postalo polovično i nejasno, u kojoj smo postali polul(j)udi i u kojoj vlada polusvijet sa svojim poluidolima i polumoralom. U naletu polovičnosti, a po direktivama iz nastavka stiha koji glasi „sve se ljulja osim poda“, svijet kakav smo poznavali izmijenjen je – do poda! I kao da ni to nije dovoljno, urušavaju se lagano i ti temelji, ta podina na kojoj smo odrastali, sa koje smo gvirili u stvarnost ispunjenu nekim drugačijim idealima i vrijednostima. Suvišno je nabrajati sve alave zube koji glođu temelje kulture, ali treba se osvrnuti na neke poraze kojima, manje ili više nijemo, svjedočimo posljednjih godina.

Izdavanja za nauku i kulturu su se srozala na sramotne decimale; otkup knjiga ili umjetnina je sveden na minimum minumuma; mladi sve više sa gađenjem gledaju na knjige, pozorište, izložbe slika, fotografija ili skulptura; koncerti klasične muzike kao da postoje samo da bi institucije koje ih priređuju mogle da pravdaju budžete u finansijskim izvještajima; knjižare se zatvaraju, a književni časopisi odumiru ili postaju instrumenti samovolje i samopromocije nekolicine odabranih… Da li je neko zapazio da, na primjer, junski broj časopisa „Koraci“ nije izašao, niti se zna da li će ugledati svjetlo dana? Da li ste čuli da Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, recimo, nije već nekoliko godina dobila nikakva sredstva za nabavku novih knjiga (zahvaljujući naporima ljudi koji je vode uspjeli su dobiti donaciju u knjigama od jedne mikrokreditne organizacije!)? I gdje god da pogledamo po Zapadnom Balkanu, izgleda da je situacija ista. Čini se da su Feralovci bili u pravu kada su onomad rekli kako je „Neretva civilizacijska vododjelnica koja razdvaja varvare od barbara“. Bez kulture ponašanja, bez kulture življenja i konačno bez ulaganja u kulturu i nećemo biti ništa drugo no varvari/barbari!

Kada se ova kolumna prvog jula pojavi pred vama, proslavljaću 32 rođendan. Ne očekujem poklone, ali imam jednu molbu: Ne dozvolite da postanemo varvari! Poklonite nekome knjigu (koliko god to otrcano zvučalo), odvedite dragu osobu u pozorište, na izložbu fotografija, kupite prijatelju sliku mladog umjetnika povodom odbrane diplomskog rada, pretplatite se (ukoliko to još uvijek možete!) na neki književni časopis… Kad već nadležni u opštinama ili vladama ne mare za to (jer varvarima je lakše vladati!), pokažite da je vama stalo. To će biti i više nego izuzetan poklon meni.

 

O autoru: Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005) i „Ja, revolucionar“ (2010). Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima „Koraci“, „Sarajevske sveske“, „Nova Zora“, „Književnik“, „Riječ“, „Unus Mundus“, u Balkanskom književnom glasniku, online časopisima Blesok i Male novine i drugim. Kao autor je zastupljen u nekoliko zbornika: Zbornik kratkih priča „Ja sam priča“ (Banja Luka), Zbornik SPKD „Prosvjeta“ (Šamac), Zbornik poezije književnog kluba „Miroslav Antić“ (Inđija), Zbornik kratkih priča „Sea of Words“ (Barcelona), Zbornik „Najkraće priče 2009“ (Alma, Beograd) i dr.
Trenutno živi i radi u Banja Luci, BiH.

Svakog 1. u mesecu na Konkursima regiona čitajte kolumne Berislava Blagojevića.

http://berislavblagojevic.wordpress.com/
facebook
kritika knjige B. Blagojevića “Ja Revolucionar”

Slične vesti

1 comment

ROĐENDANSKI APEL « Berislav Blagojević 01/07/2011 at 06:20

[…] Objavljeno na: konkursiregiona.net […]

Comments are closed.