3 C
Belgrade
02/02/2023
region rezultati konkursa

KNJIŽEVNO-PREVODITELJSKA KOLONIJA I PRIPREME ZA DODJELU NAGRADA FRA GRGO MARTIĆ

U Kreševu je u toku književno-prevoditeljska kolonija koju je organizirala Književna fondacija “Fra Grgo Martić”, a deset dana u tom gradiću će boraviti i stvarati srpski književnik i prevoditelj Igor Marojević, makedonski pjesnik i esejist Borče Panov te hrvatska spisateljica Marina ŠurPuhlovski.

            U sklopu kolonije predviđena su i njihova predstavljanja književnoj publici u Kreševu (“Napretkov” dom, 27.IX.), Tešnju (Centar za kulturu i obrazovanje, 28.IX.) i Sarajevu (Dom pisaca, 29.IX.) koja će moderirati Amir Brka i Milo Jukić.

            U toku su i pripreme za svečanost dodjele književnih nagrada “Fra Grgo Martić” koja će biti priređena 30.IX. u Salonu “Karlovačko” u Kreševu. Program će voditi Maja Čengić, a nastupit će maestro Frano Thomas Momčinović (klavir) i vokalni sastav “Beyachad”, te Aida Mušanović (klavir). Prije toga će gosti posjetiti spomen-sobu fra Grge Martića u kreševskom Franjevačkom samostanu, a na fra Grginom trgu u centru grada bit će upriličen poetski recital. Prije uručenja nagrada bit će premijerno prikazan dokumentarni film Fra Grgo Martić – Bosanski Homer redatelja Hamdije Karalića.

            Nagrade će biti uručene Fadili Nuri Haver iz Sarajeva (najbolja knjiga poezije, 7.000 KM), Vladi Kudiću iz Prozora (najbolja knjiga proze, 7.000 KM), Aidi Šečić iz Zenice (najbolja zbirka poezije – prvijenac, 1.000 KM), Lidiji Pavlović-Grgić iz Konjica (najbolja knjiga proze – prvijenac, 1.000 KM), Zlatku Lukiću iz Banjaluke (najbolji književni rad inspiriran likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, 2.000 KM) i Ranku Pavloviću iz Banjaluke (najbolja knjiga za djecu, 2.000 KM).

            Dodjeli nagrada prisustvovat će više od stotinu književnika i kulturnih radnika iz BiH i inozemstva, a nagrađeni rukopisi već su “pretvoreni” u knjige koje će na svečanosti dodjele također biti ukratko predstavljene.

            Književnu fondaciju “Fra Grgo Martić” osnovala je 2006. godine  “Stanić grupa” Svjetlana Stanića, koja je u potpunosti financira, a održavanje književno-prevoditeljske kolonije pomoglo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna.

Slične vesti