17.3 C
Belgrade
07/06/2023
sajam knjiga 2010

Književnik Oskar Frajzinger na sajmu knjiga u Beogradu

Na štandu izdavačke kuce Legenda, 28. oktobra u 15.00 h održaće se promocija knjige „S one strane misli”, autora Oskara Frajzingera.

Oskar Frajzinger, poslanik u parlamentu Švajcarske, i osvedočeni prijatelj Srbije, napisao je treću knjigu koja je prevedena na srpski jezik. „S one strane misli” zbirka je kratkih priča koje ne opisuju konkretne događaje, nego se čitaju kao basne, doskočice i alegorije. Violeta Milićević, prevodilac i recenzent ovog izdanja kaže za „Vesti” da je autor dostigao vrhove u književnosti koji se mogu porediti sa delima Dostojevskog, Kafke i Kamija.
– Frajzingerove pripovetke su, zapravo, zbirka pouka o životu, što nagoveštavaju i njihovi naslovi. Tako je priča „Do dna” preporuka da se svako iskustvo proživi do kraja, jer je to jedini način da se „doživi” sam život. „Tačno na vreme” opisuje potrebu savremenog čoveka da neprestano postavlja ciljeve i juri ka njima, dok se u „Trilogiji zla” pripoveda o vremenu staljinizma i fašizma, a pre svega o tome kako vlast menja psihu čoveka, terajući ga da ne bira sredstva ne bi li ostvario svoje namere. U ovoj pripoveci Frajzinger zapanjuje i time što je napisao zamišljeni testament Adolfa Hitlera, izvanredno pronikavši u njegov um – objašnjava Milićevićeva.
Dok ga Srbi u Švajcarskoj odavno znaju kao jedinog u toj zemlji, i među nekoliko političara u Evropi, koji su se još od krvavog raspada SFRJ zalagali za zaštitu srpskog naroda, Oskar Frajzinger je od prošle godine poznat i u matici. Tada su mu albanski kriminalci spalili kuću, u znak odmazde što je „srpski lobista”. Ovaj profesor nemačke književnosti i predsednik veoma popularne Švajcarske narodne stranke, hrabrim iznošenjem mišljenja i zalaganjem za pravdu često se zamerao i uskoumnim novinarima, svojim kolegama političarima, ali i književnicima, koji su odbili da ga prime u Udruženje pisaca Švajcarske. Zato su mu srpski pisci ponudili da postane član Udruženja književnika Srbije, što je Oskar Frajzinger oduševljeno prihvatio.

Život dobroćudnog hipika
Iako je predsednik najkonzervativnije stranke u Švajcarskoj, Oskar Frajzinger češlja kosu u „konjski rep”, vozi stari, išarani kombi, provodi leto pod šatorom, i uopšte, vodi skroman život dobroćudnog hipika. Svoje protivnike dodatno zbunjuje time što u sredini koja robuje licemernoj političkoj korektnosti nije postao krut, neotesan, sebičan i lišen humora, nego je naprotiv, širokogrud i načitan, poliglota bez interesa za novac, okružen umetnicima i strancima, a pri tom ne samo što je pisac i satiričar, nego je i kantautor!

Protivnik „korisnih laži”
Slobodan Despot, pisac predgovora za zbirku „S one strane misli” kaže da Oskar Frajzinger udiše život punim plućima, i svaki dan Bogu zahvaljuje što nam je poklonio ovako divan svet.
– I, ne razume kako ljudi od tog sveta nisu napravili raj, već ovaj zagušljivi pakao koji se još od 1914. opredelio za samouništenje. Taj sin austrijskog zanatlije, ponositog i pravog čoveka, koji je i pod nacistima uspeo da sačuva obraz, nije vaspitan da poklekne pred korisnim lažima i jednoumljem koji vladaju u svakom modernom društvu, pa i u najstarijoj demokratiji na svetu – ističe Despot.

Izvor: Facebook

Slične vesti