5.3 C
Belgrade
09/12/2022
30. novembar proza Srbija

Književni konkurs „Rasejani po svetu“

Uredništvo beogradskog književnog časopisa „Književne vertikale“i Biblioteke „Vertikale“ Udruženja nezavisnih pisaca Srbije na osnovu dosadašnjeg iskustva i saradnje sa nizom autorica i autora iz rasejanja bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, ocenilo je izuzetno snačajnim da najširoj čitalačkoj publici sa prostora bivše zajedničke zemlje predstavi pored književnog stvaralaštva autora i autorica iz rasejanja koji pišu na zajedničkom jeziku i njihova raznolika kulturološka, emotivna i ostala iskustva života u  belom svetu.

            Na ovaj tematski književni konkurs posvećen životu, emocijama i različitim isvakovrsnim iskustvima iseljenika, emigranata, izbeglica ili izgnanika sa ovih prostora koji su svoje nove domovine, staništa ili domove svili po evropskim zemljama ili preko okeana, širom američkog ili nekog drugog kontinenta pa gradili nove odnose, doživljavali nova i drugačija iskustva,  uklapali se ili sukobljavali sa drugačijim kulturama, običajima i navikama, svoje radove mogu slati isključivo autori koji su privremeno ili trajno napustili svoju matičnu zemlju i nastanili se u rasejanju širom planete Zemlje ili njihovi potomci u prvom, drugom, trećem ili daljem kolenu i koji govore i/ili pišu jezikom svojih roditelja ili predaka.

Zainteresovani književni stvaraoci iz rasejanja svoju neobjavljivanu pripovetku (jednu, najviše dve) preporučenog obima od okvirnih 10.000 slovnih znaka sa razmakon (karaktera) napisane na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke, odnosno zapete, i to ne više od jednog slovnog znaka/karaktera) mogu slati na namensku elektronsku adresu organizatora konkursa: rasejanje.sccl.unps@gmail.com. Radovi se šalju u word.doc ili word.docx zapisu, u fontu po vlatitom izboru i sa velečinom slova 12.

Pod neobjavljenom pričom smatra se ona priča koja nije u celosti objavljena u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima u štampanoj ili elektronskoj formi. Ovo ograničenje se ne odnosi na priče koje su objavljivane na sopstvenim profilima autora na društvenim mrežama. 

            Slanjem svojih priča odnosno pesama, autor pristaje da njegova priča budu objavljene u zbirci najboljih prispelih radova u štampanoj (i elektronskoj) formi te se istovremeno odriče prava na finansijsku nadoknadu autorskih prava za objavljivanje isatih.

            Uz radove obavezno je u istom dokumentu dostavi i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči).

            Rok za podnošenje priča na konkurs je 30. novembar 2022. godine.

Petočlani žiri biće sastavljen od članova redakcije časopisa „Književne vertikale“ i Serbien City Claba. Žiro će selektovati radove do 31. decembra 2022. godine. 

            Uredništvo Biblioteke „Vertikale“ će od selektovanih radova prirediti i u izdanju Udruženja nezavisnih pisaca Srbije objaviti zbirku priča pod radnim naslovom „Rasejani po svetu matici“ i predstaviti je tokom tradicionalne manifestacije, Meseca srpske kulture u Londonu.

Ovaj konkurs nema takmičarski karakter te se neće proglašavati najbolji književni radovi, cilj poziva književnim stvaraocima iz rasejanja jeste njihova afirmacija na prostoru Jugoistočne Evrope. Stoga, svi autori i sve autorice zaslužuju zahvalnost i poštovanje ali i iskreno razumevanje za spremnost da sa svima nama podele svoja iskustva. Svi zastupljeni autori dobiće autorski primerak.

            Organizator konkursa, priređivač i izdavač zbirke ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu.

Slične vesti