-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
Sajam knjiga 2014. specijali Srbija vesti

Književna radionica Rašić na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

KrR_logoKnjiževna radionica Rašić (KrR) predstaviće svoja štampana i elektronska izdanja i na ovogodišnjem, 59. Sajmu knjiga u Beogradu. Ujedno, to je drugo učešće KrR-a na ovakvom tipu manifestacije od osnivanja, aprila 2013. godine.

KrR je profilisan prvenstveno kao izdavač savremene srpske proze. Naša izdavačka kuća okuplja mlađe srpske pisce za koje veruje da predstavljaju najvitalnije nosioce savremene domaće književnosti. Pored već afirmisanih autora kao što je Srđan Srdić, predstavićemo i nova imena, među kojima su Ivana Prentović i Vukašin Štreker.

Između dva sajma uspostavili smo i regionalnu saradnju, pa će se tako među našim izdanjima naći knjige Nevena Ušumovića i Marka Pogačara.

Sva naša izdanja dostupna su u papirnom i elektronskom obliku. KrR je i dalje jedini domaći izdavač koji u svojoj ponudi pored klasičnih, štampanih knjiga, ima i elektronske formate i aplikacije.

 

Štampana izdanja

Roman Žena u snegu Ivane Prentović Krivokapić oslanja se na skandinavsku školu trilera, a autorka radnju ovog romana smešta u savremeni Beograd: ubijena gimnazijska profesorka, mlada policijska inspektorka koja istragu pokušava da izmakne uticajima moćnih političara, zabranjena ljubav, mladi nacisti, mnogo osumnjičenih – tu su svi sastojci potrebni za mračnu, uznemirujuću, uverljivu domaću kriminalističku priču. Najbolje od svega – autorka najavljuje da je ovo tek prvi u seriji romana!

Zabrana upotrebe vatre i vode Vukašina Štrekera vodi nas kroz doživljaje ilegalnog imigranta koji je okušao život u Sjedinjenim Američkim Državama. Gradeći sopstvenu varijantu američkog sna, glavni junak menja poslove, stiče i gubi prijatelje i ljubavi, stupa u Belu kuću na zadnja vrata i pronalazi sopstveni književni glas. Autentični, uzbudljivi i puni humora, njegovi zapisi ostavljaju i gorak ukus u ustima, slikajući – na tragu Fantea i Bukovskog – lice koje Amerika pokazuje onima koji su, iz raznih razloga, prinuđeni da joj se bace u naručje.

Roman Dušana Vejnovića Jako i nikome, o fudbalu i naličju fudbalskog biznisa,  razvejava iluzije prosečnog ljubitelja Kalča, Primere i Premijer lige, prateći karijeru brzonogog, mladog Afrikanca od divlje bede fudbalskog kampa u Kamerunu, preko francuskih, ukrajinskih i poljskih drugoligaša, do neveselog kraja u fudbalskom klubu u Bačvanskoj Mitrovici.

Knjiga priča Sagorevanja Srđana Srdića svakako je jedna od najvećih književnih bisera koje ćete pronaći na ovogodišnjem sajmu. Sagorevanja sadrže devet priča koje se bave problemom identiteta. Autor je za sinopsis ove zbirke priča nagrađen stipendijom „Fonda Borislav Pekić“.

Zbirkom U stočnom vagonu Nevena Ušumovića, jedanog od najvažnijih pripovedača mlađe generacije u hrvatskoj, ali i regionalnoj prozi, predstavljena je autorova karijera reprezentativnim izborom od šesnaest priča, koje su objavljivane u rasponu od petnaest godina, od 1997. do 2012. godine.

 

Elektronska izdanja

Elektronski katalog obogatili smo klasičnim delima srpske književnsoti.

U prvi plan svakako dolaze sabrana Njegoševa Dela i izbor iz proze Momčila Nastasijevića, kojim obeležavamo 120 godina od rođenja jednog od najboljih pisaca koji su stvarali na našem jeziku.

Klasičnom izboru pridodali smo i Sofoklovu Antigonu u prevodu Gage Rosić, koji predstavlja prvi savremeni prevod ovog dela na srpski jezik.

Čitaocima nudimo i Teslinu autobiografiju Moji izumi, a za svaku preporuku je i esej Džona Stjuarta Mila O slobodi.

Objavili smo i elektronsko izdanje zbirke priča Bog neće pomoći Marka Pogačara, hrvatskog pesnika, esejiste, pripovedača, kritičara i jednog od najdarovitijih književnika kojeg region ima, a koja sadrži 11 priča.

 

Pored pomenutih, na našem štandu pronaći ćete i knjige Saše Obradovića, Srđana V. Tešina, Slobodana Bubnjevića, Saše Dimoskog i Borivoja Adaševića.

 

Sve dodatne informacije o izdanjima Književne radionice Rašić možete pronaći na web-adresi www.krr.rs.

Vidimo se na 59. Međunaradnom sajmu knjiga u Beogradu. Naš štand se nalazi na galeriji Hale 1. I ove godine sajamski prostor merimo megabajtima, a ne kvadratnim metrima.

Slične vesti