10.4 C
Belgrade
26/03/2023
film region vesti

KAKO SAM OSTAO BEZ KRILA nagrađen za Najbolji kratki eksperimentalni film na TIFFu 2012

Film KAKO SAM OSTAO BEZ KRILA reditelja Ivana Tasića (Srbija) dobio je nagradu za Najbolji kratki eksperimentalni film na Tirana Internacionalnom Filmskom Festivalu(TIFF) 2012.

Internacionalni žiri u kategoriji kratkog filma TIFFa 2012:

Elektra Venaki (Grčka)
Blerta Zeqiri (Kosovo)
Stefania Casini (Italija)

Međunarodni žiri u sastavu Elektra Venaki, Blerta Zeqiri i Stefania Casini istakao je da se Tasićev film odlikuje “istraživanjem u domenu kinematografskog jezika, emocionalnošću i inovativnošću koncepta“i da je na osnovu ove tri glavne karakteristike za koje smatra da jedan eksperimentalni film treba da sadrži odlučio da ovom filmu dodeli nagradu.

Film je nedavno prikazan i u regionalnom takmičarskom programu na Festivalu novog filma i videa (Alternative Film/Video Festival) u Beogradu kao i na Međunarodnom festivalu digitalnog filma Kinofest u Bukureštu. Početkom 2013. biće prikazan na FLEX Festivalu eksperimentalnog filma i videa na Floridi.

Ovaj film je nastajao u okviru filmske radionice projekta „Od dionizijskog socijalizma do predatorskog kapitalizma“ Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Projekat je osmišljen kao serija radionica s mladim profesionalcima i mentorima (mentor filmske radionice bio je Želimir Žilnik), koje su za fokus imale analizu i novo čitanje društvene istorije i umetničke produkcije u Srbiji i Jugoslaviji posle 1949. godine.
Film „Kako sam ostao bez krila“ je snimljen u produkciji Muzeja savremene umetnosti, Beograd i Reakcije Film, Kruševac.

„TIFF je tek drugi po redu od festivala na kome je film prikazan. S obzirom na temu kojom se bavi kao i na reakciju publike na ovom festivalu, drago mi je da je svoju prvu nagradu film osvojio baš na festivalu u Tirani“, izjavio je reditelj filma.

Ivan Tasić je rođen 1981. u Kruševcu. Završio je Fakultet umetnosti u Nišu. Bavi se eksperimentalnim i igranim filmom, fotografijom i dizajnom.
 

 

 

 

 

 

 

 

Linkovi;  http://www.facebook.com/TIRANAFILMFESTIVAL

 

 

 

 

 

 

 

http://www.reakcijafilm.com/short-filmshttp://www.facebook.com/profile.php?id=100004091415750

http://www.youtube.com/watch?v=SrBctEQlSm8

http://vimeo.com/45366730

http://vimeo.com/54931622http://tiranafilmfest.com/index.php?option=com_content&view=article&id=827&Itemid=371

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične vesti