-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
izložbe Srbija vesti

Jun u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

 

koncertIzložba:

GOSPODIN

PAVLE BELJANSKI (1892–1965)                           14. maj – 31. avgust 2015.

 

Izložbom Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, Spomen-zbirka obeležava 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate. Formiranju ličnosti Beljanskog, pored porodice, doprineli su i upoznavanje s kulturom evropskih metropola, poznanstva s mnogobrojnim članovima diplomatskog kruga, među kojima su bili Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Rastko Petrović, kao i druženje sa umetnicima i kulturnom i intelektualnom elitom vremena. Ova postavka prvi put prikazuje do sada manje poznate detalje iz biografije osnivača jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Program izložbe u junu:

 

Četvrtak, 4. jun, 19 časova: Pisma i fotografije porodice Beljanski

Autorsko tumačenje izložbe (Marta Đarmati)

Izložba Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965) po prvi put rasvetljava i članove porodice kolekcionara zahvaljujući čijem poklonu Novi Sad baštini izuzetnu kolekciju moderne umetnosti prve polovine XX veka.

 

Četvrtak, 11. jun, 19 časova: Kolekcionarska strast diplomate

Autorsko tumačenje izložbe (Jasmina Jakšić Subić)

 

Paralelno sa diplomatskom karijerom tekao je i kolekcionarski angažman Pavla Beljanskog. O različitim situacijama koje su dovele do stvaranja kolekcije, bliskim odnosima sa umetnicima, ali i institucionalizaciji kolekcije govoriće autorka izložbe Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), kustoskinja Jasmina Jakšić Subić.

 

Četvrtak, 18. jun, 19 časova: U slavu umetnosti

Koncertni program

 

Obeležavajući dva značajna datuma, godišnjicu rođenja kolekcionara Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19. 06. 1892 – Beograd, 14. 07. 1965) i Svetski dan muzike (21. 06), Spomen-zbirka organizuje koncert solo pesama i dueta, u izvođenju Vesne Aćimović, sopran, Senke Nedeljković, Gorana Strgara, tenor, Strahinje Đokića, bas, uz klavirsku saradnju Aleksandre Rakić.

Ulaz na koncert je slobodan.

 

Međunarodni DAN DETETA

u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog                    Subota, 6. jun, 12–14 časova

 

Povodom Međunarodnog dana deteta (1. jun), Spomen-zbirka je subotu 6. jun, posvetila deci, onoj koja to još jesu po godinama, ali i odraslima željnim da prošire saznanja o detetu u sebi. Dvočasovnu radionicu Upoznaj svoje unutrašnje dete, vodi Nataša Đurica, diplomirani psiholog, a istovremeno, u vrtu muzeja deca mogu da se zabave uz radionice Osnovne škole „Tvrđava“: Radionica za male istraživače i Radionica za buduće novinare. Ulaz je slobodan.

NOVOSADSKE

DEČJE LETARIJE 2015.                                            22 – 26. jun, 10 – 12 časova

 

I ovog leta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadsko dečje leto 2015 (jun–avgust), koje se realizuje u organizaciji Dečjeg kulturnog centra „Deci na dar“. Tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka je pripremila niz kreativnih radionica, za grupe do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina.

 

Program radionica:

 

  1. jun: Moja kolekcija
  2. jun: Posetioci mog muzeja
  3. jun: Moj porodični album
  4. jun: Moj album: prijatelji i ja
  5. jun: Album sa putovanja

 

LETO U VRTU GALERIJA 2015                    25. jun – 5. septembar 2015.

 

U četvrtak 25. juna sa početkom u 21 čas biće svečano otvorena manifestacija Leto u vrtu galerija 2015, u prisustvu predstavnika zemalja, kao i institucija, prijatelja i sarаdnika, učesnika ovogodišnjeg programa. Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, u zajedničkom vrtu Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske organizuju tematske večeri tokom kojih se uz raznovrstan program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih, prvenstveno evropskih zemalja. Osmišljena s ciljem da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i multidisciplinarni kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada.

 

VODIMO VAS KROZ IZLOŽBE                                        26. jun 2015.

na Trgu galerija

U petak, 26. junа sa početkom u 18 časova Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuju zajedničko tumačenje aktuelnih izložbi Svetlost u tami Prvog svetskog rata. Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji i Dela stara jedan vek: ratni slikari iz kolekcije Pavla Beljanskog. Obe izložbe pripremljene su u okviru državnog programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, a zahvaljujući kojima je i novosadska publika u prilici da se upozna sa antologijskim izborom umetničkog stvaralaštva prve dve decenije XX veka.

Galerija Matice srpske, 18 časova: stručno tumačenje izložbe Svetlost u tami Prvog svetskog rata. Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji

(kustos izložbe Miroslava Žarkov, istoričar umetnosti)

 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, 18.45 časova: stručno tumačenje izložbe Dela stara jedan vek: Ratni slikari iz kolekcije Pavla Beljanskog

(autor izložbe Gordana Milanović, istoričar umetnosti)

Ulaz je slobodan.

Slične vesti