17.3 C
Belgrade
07/06/2023
izložbe Srbija vesti

Jun 2014. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

teatar u vrtuMeđunarodni dan deteta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Četvrtak, 5. jun u 18 sati

 

Kreativnom radionicom ove godine organizovanom za decu štićenike Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović”u Sremskoj Kamenici, u četvrtak 5. juna sa početkom u 18 sati,u Spomen-zbirci Pavla Beljanskogbiće obeležen Međunarodni dan deteta.

Tokom druženja u Spomen-zbirci, kroz razgovor i praktičan rad, kustosi će upoznati decu sa radom muzeja i njegovim pedagoškim aktivnostima, u okviru kojih se organizuju raznovrsni programi sa ciljem animiranja i uoznavanja najmlađih sa nacionalnom kulturnom baštinom. Rukovodilac Likovne sekcije iz Dečjeg sela je Ivana Mladenovski Brkljač, a koordinatori radionice u Spomen-zbirci su Milica Orlović Čobanov i Nebojša Slankamenac.

 

NOĆ MUZEJA 2014. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

7. jun, 18 – 2 časa

 

Jedanaesta nacionalna manifestacija Noć muzeja 2014, nakon odlaganja izazvanog poplavama i teškom situacijom u kojoj se našlo stanovništvo naše zemlje, biće održana osmi put u Novom Sadu, 7. juna 2014. godine od 18 do 2 časa.

Prihod ostvaren prodajom ulaznica biće uplaćen kao pomoć postradalima.

 

Povodom Noći muzeja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je pripremila raznovrstan program. Tokom subotnje večeri publika će biti u mogućnosti da pored stalne postavke uživa u izložbama Velika Iza Vlaha Bukovca i Moj muzej, kao i u različitim pratećim sadržajima.

 

* Spomen-zbirka Pavla Beljanskog posebno ističe deo stalne postavke namenjen slepim i slabovidim osobama, koji će biti dostupan i tokom subotnje večeri. Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće postavljena prilazna rampa.

 

IZLOŽBE:

IZLOŽBA VELIKAIZAVLAHABUKOVCA

15. maj – 3. avgust. 2014

 

Izlaganje slike Velika Iza, u okviru postavke Velika Iza Vlaha Bukovca, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (15. maj – 3. avgust 2014) i u Domu Vojske Srbije u Beogradu (2013), podsetilo je na njen uspeh od pre 130 godina, kada je 1882. godine nagrađena zlatnom medaljom na pariskom Salonu.

Postavka uSpomen-zbirci prikazuje pričuonastanku slike, neobičan životniputautora, roman o Velikoj Izi Aleksisa Buvijea po kojoj je nastala, kaoisudbinu samogdela, njegovo putovanje odveličanstvenoguspehanapariskomSalonu, prekobritanskihkolekcija, aukcijeuParizu, dobeogradskogstanaPavlaBeljanskog, kojejetrajalopunihpolaveka.

Autor izložbe je dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov.

 

Program izložbe, u junu:

 

Četvrtak, 12. jun, 19 časova

Dokumentarni film o Velikoj Izi

TV film autorke Smiljke Seljin (Novosadska televizija, trajanje: 25 min).

 

Četvrtak, 19. jun, 19 časova

Predavanje dr Daniele Korolija Crkvenjakov (Galerija Matice srpske, Novi Sad):

Sve tajne Velike Ize – Šta je otkrila restauracija

           Na dan kada Spomen-zbirka obeležava rođenje diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19.VI 1892 – Beograd, 14. VII 1965), biće održano predavanje dr Daniele Korolija Crkvenjakov o starijim zahvatima, o poslednjoj restauraciji i novim iznenađujućim saznanjima.

 

Dečije radionice

Teatar od papira

subotom od 11 do 13 časova

Na osnovu papirnog teatra napravljenog po zamisli Đorđa Markovića i postojeće scenografije – kartonske kutije koju će sami dekorisati, učesnici radionice moći će da oblikuju i seku raznovrsne figure koje će u njihovim rukama postati pravi glumci na pozornici. Kroz igru, deca će ponovo oživeti Bukovčevo vreme i Veliku Izu u njegovom pariskom ateljeu.

 

IZLOŽBA MOJ MUZEJ

Edukacija kao trajno opredeljenje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

17. maj – 29. jun

 

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba Moj muzej, realizovana u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Školezaosnovnoisrednjeobrazovanje „MilanPetrović“ izNovogSada. Projekatjebazirannaradusamladimaiomladinomsaposebnim potrebama,saciljemdaseistaknemuzejkaovažanedukativnicentarimotivišekreativnoizražavanjeučesnika. KorisnicimaRadnogiDnevnogcentra škole „MilanPetrović“, omogućenojedakrozrazgovorsakustosomi šetnjustalnompostavkom, dobijusaznanjaotomekakodaposmatrajuumetničkadela, proučavajuiupoznajujezikumetnosti. Njihovimaštovitiradoviekspresionističkihkarakteristikapotvrdasuprednostiučenjaumuzejuiprodubljivanjasposobnostizasamostalan, kreativnirad. Ovogodišnji učesnici radionice i izložbe suJelena Damnjanović, Ana Jakuš, Elena Jakuš, Bojana Subić, Robert Davić, Marko Bašica, Ilija Stupar, Marko Krasula, Vir Dioš i Samko Moravek.

Izložba će trajati do 29. juna 2014. Rukovodilac Radnog centra je Jovan Marković, a kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Milica Bogosavljević.

 

PROGRAM U NOĆI MUZEJA 2014, SUBOTA, 7. JUN:

 

Izložbeni prostor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog:

18 – 2: Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i taktilni segment postavke

18 – 2: Izložba Velika Iza Vlaha Bukovca

Prvi put u Noći muzeja, u Memorijalu Pavla Beljanskog – oživljenom životnom prostoru poznatog kolekcionara – monumentalnom slikom Velika Iza čuvenog umetnikaVlahaBukovcabiće dočarana atmosfera francuske s kraja 19. veka. Pored zlatne medalje na Salonu u Parizu 1882, uspehu tada mladog Bukovca doprinelo je i reprodukovanje slike u vidu razglednice, rasprodate u nekoliko hiljada primeraka. Specijalno za posetioce Spomen-zbirke u Noći muzeja, ovaj tiraž će biti ponovljen, kao suvenir sa izložbe. Kako bi doživela predstavljeno vreme, publika će moći da se fotografiše uz maketu grafičke ilustracije Bukovčeve inspiracije – Velike Ize.

 

18 – 2: Izložba Moj muzej

Motivišući kreativno izražavanje mladih i omladine sa posebnim potrebama, umetnička radionica i izložba govore u prilog potrebi za isticanjem muzeja kao važnog edukativnog centra i potvrđuju prednosti učenja u muzeju. Pozitivne emotivne reakcije, impresije i kreativne ideje nastale prilikom susreta sa radovima Milana Konjovića, učesnici su izrazili na crtežima i slikama.

 

Program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske

(poseban ulaz između institucija):

 

18 – 21: Teatar od papira: kreativna radionica za decu

21 – 22: Capoeria Akademija

22 – 24: Koncert benda Ana Frlin & Jazz Propeleros

 

U slučaju lošeg vremena, deo programa biće održan u izložbenom prostoru Spomen-zbirke.

 

Radno vreme Spomen-zbirke Pavla Beljanskog tokom Noći muzeja:

subota …………………………………………………18 – 2 č

nedelja………………………………………………… zatvoreno.

 

 

Leto u vrtu galerija 2014

28. jun – 6. septembar

 

U subotu 28. juna u 19 časova biće održano svečano otvaranje manifestacije Leto u vrtu galerija 2014, u prisustvu brojnih predstavnika zemalja učesnica ovogodišnjeg programa.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske treću godinu za redom, sa velikim uspehom realizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija, s namerom da u letnjim večerima, u prijatnom ambijentu, sugrađanima ponude zanimljive sadržaje iz kulture. Ove godine program se proširuje novim sadržajima u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima Francuske, Austrije, Italije, Nemačke, Mađarske, Češke, Britanije, kao i mnogobrojnim prijateljima-saradnicima.

Osmišljena s ciljem da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i multidisciplinarni kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada, doprinoseći kandidaturi grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

 

Novosadsko dečje leto 2014

 

I ove godine, tokom letnjeg raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadsko dečje leto (jun–avgust), koja se realizuje zajedno sa Dečjim kulturnim centrom „Deci na dar“. Pripremljen je niz kreativnih radionica, za grupe do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Program podrazumeva praktičan rad kome prethodi obilazak stalne postavke, a kroz aktivno učenje i druženje deca saznaju više o Spomen-zbirci, Pavlu Beljanskom, njegovoj kolekciji umetničkih dela, osnovnim umetničkim tehnikama i žanrovima, pravilima ponašanja i rada u muzeju.

 

Program radionica (30. jun – 4. jul):

 

1. dan: Tragovi od peska

2. dan: Monotipija od indiga

3. dan: Kuća za slike

4. dan: Moj grad

5. dan: Razglednica s raspusta

 

Slične vesti