10.3 C
Belgrade
29/03/2023
izložbe Srbija vesti

Januar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

sava sumanovic 1935DANICA JOVANOVIĆ (1886–1914)

izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

  1. novembar 2014 – 18. januar 2015. godine

Izložba realizovana povodom obeležavanja stote godišnjice od smrti umetnice, prikazuje životni i stvaralački put jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka XX veka. Ambijentalnu postavku, u Spomen-zbirci čine dela Danice Jovanović iz zbirki Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija. Autor izložbe je dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a kustos Jasmina Jakšić Subić.

Program izložbe Danica Jovanović (1886–1914), tokom januara 2015:

Četvrtak, 8. 1. 2015 – 19 sati – Dokumentarni program

U okviru obeležavanja godišnjice rođenja Danice Jovanović (4.1.1886–12.9.1914), biće održanе projekcijе emisijа posvećenih slikarki i njenom stvaralaštvu.

Jedna slika, jedna priča: Danica Jovanović – Glava ciganke

(režija Snežana Žitnik Paunović, scenario Tijana Palkovljević Bugarski, RTS, 15 min)

Emisija Vitraž: Danica Jovanović

(autorka Smiljka Seljin, govori dr Jasna Jovanov, Novosadska TV, 30 min)

 Subota, 10.1.2015 – 11 sati – Dečja radionica Zaista vredni u crtanju

 Četvrtak, 15.1.2015 – 19 sati – Kustos je prisutan

Jasmina Jakšić Subić

Subota, 17.1.2015 – 11 sati – Dečja radionica Zaista vredni u crtanju

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA

gostovanje izložbe u Valjevu

  1. decembar 2014 – 31. januar 2015.

U Narodnom muzeju Valjevo u toku je izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, autorke dr Jasne Jovanov. Izložbom je tokom 2013. godine, kada je i premijerno prikazana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, obeleženo 140 godina od rođenja Nadežde Petrović (1873–1915). Nakon gostovanja u gradovima Srbije i regiona tokom 2013. i 2014. godine, postavkom u Narodnom muzeju u Valjevu je u okviru programa Valjevo 1914–1915 – Grad bolnica, započeto i obeležavanje stogodišnjice od slikarkine smrti. Izložba ističe značaj angažovanja Nadežde Petrović  na različitim umetničkim i društvenim poljima početkom XX veka, svedočeći i o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju za srpsku fotografiju. Publika u Valjevu se na ovaj način može bliže upoznati s jednom od najpoznatijih ličnosti srpske kulture, koja se po umetničkim delima, rodoljublju i avangardnim idejama svrstava u najznačajnije žene XX veka. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

DODIRNI I OSETI: DESET UMETNIČKIH DELA

IZ KOLEKCIJE PAVLA BELJANSKOG

decembar 2014 – jun 2015.

U Spomen-zbirka Pavla Beljanskog aktuelna je taktilna izložba Dodirni i oseti: deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, namenjena slepim i slabovidim osobama. Projekat Dodirni i osteti, prateći primere dobre prakse kako u svetskim okvirima tako i u našem okruženju, zamišljen je kao pokušaj popularizacije muzeja kod osoba s invaliditetom, ali i širenja svesti unutar muzejskih struktura o potrebi prilagođavanja muzejskih prostora i programa netipičnoj publici. Taktilna galerija koncipirana je po najvišim standardima zasnovanim na iskustvima drugih u kontaktu sa slepim i slabovidim osobama, te specifičnog doživljaja i izgrađivanja odnosa prema umetnosti. Postavka od deset umetničkih dela iz Kolekcije Pavla Beljanskog, tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka, menja pristup klasičnog izlaganja i doživljaja muzejskih eksponata, ukazujući na razne mogućnosti koje nude inkluzivni programi unutar kulturnih institucija. Rukovodilac projekta je Milica Orlović Čobanov.

Interaktivna igra Klikom na sliku

Interaktivna kompjuterska igra Klikom na sliku, osmišljena je sa ciljem razvijanja inovativnih pristupa i metoda u oblasti zaštite, a ponajviše u sferi popularizacije i promocije kulturnog nasleđa, kroz stvaranje novih sadržaja namenjenih deci i mladima. Jednostavne za korišćenje, interaktivne alatke ove igrice deci omogućavaju stvaranje novih kreacija menjajući izraze i dodajući dekorativne elemente u stilizovanom enterijeru. Njeni korisnici su u mogućnosti da stvore nove portrete, pejzaže ili žanr-scene iz svakodnevnog života, po soptvenoj zamisli. Interaktivni deo projekta podstiče decu da personalizuju portrete i kreiraju scene, a samim tim i da stave lični pečat na umetničko delo. Aplikacija Klikom na sliku dostupna je svim posetiocima muzeja u galerijskom prostoru kao i na sajtu Spomen- zbirke Pavla Beljanskog (www.pavle-beljanski.museum). Inicijator i rukovodilac projekta je Milica Orlović Čobanov.

NOVOSADSKE DEČJE ZIMZARIJE 2014.

u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Tokom zimskog raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se uključuje u manifestaciju Novosadske dečje zimzarije, koja će se od 23. decembra 2014. do 14. januara 2015. godine održati na više lokacija u gradu. Organizator Zimzarija je Kulturni centar „Deci na dar“ iz Novog Sada. Poslednje nedelje raspusta (12–14. 1. 2015. godine), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje tematska likovna edukativna druženja, usklađena sa aktuelnom izložbom Danica Jovanović (1886–1914), za grupe do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Koordinatori projekta u Spomen-zbirci su Milica Orlović Čobanov i Julijana Stojsavljević.

Program (10–12 časova):

 

  1. dan (12.1.2015): Zaista vredni u crtanju

 

  1. dan (13.1.2015): Mali istraživači

 

  1. dan (14.1.2015): Moj kalendar 2015

 NOVOGODIŠNJA PONUDA – još uvek aktuelno

Promotivne cene izdanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog – do 14. januara

 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nastavlja sa akcijom: i u 2015. za ljubitelje umetnosti izdanja i suveniri Spomen-zbirke i dalje su u ponudi, po veoma popularnim cenama. Kao posebnu ponudu izdvajamo kapitalno izdanje monografije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog koja je dostupna po ceni od 3.000 dinara.

 PUTEVI SAVE ŠUMANOVIĆA

 

Filmsko veče posvećeno Savi Šumanoviću, koje će se održati u četvrtak 22. januara 2015 (19 časova), organizovano je povodom obeležavanja godišnjice rođenja slavnog umetnika. Iz dokumentacije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog izabran je film „Putevi” Aleksandra Petrovića, iz 1958. godine. Život i delo Save Šumanovića, sagledani su očima jednog od najznačajnijih domaćih i evropskih reditelja, začetnika tzv. jugoslovenskog novog talasa. Kao filmski umetnik i istoričar umetnosti, Petrović je u filmu „Putevi”, za koji je više puta nagrađivan, maestralno spojio dokumentarnu objektivnost sa ekspresionistički predstavljenom dramatičnom sudbinom Save Šumanovića (Vinkovci, 22.1.1896 – Sremska Mitrovica, 30.8.1942).

Ulaz je slobodan.

 

 

VIDOSAVA: slikarka osobenog poteza

Izložba radova Dečje radionice 2014.

 

U subotu 31. januara 2014. godine, u 11 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba radova Dečje radionice pod nazivom VIDOSAVA: slikarka osobenog poteza.

Obeležavajući 125 godina od rođenja umetnice Vidosave Kovačević (1889–1913), u okviru serije edukativnih programa za decu predškolskog i školskog uzrasta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog tokom jeseni 2014. godine realizovan је program VIDOSAVA: slikarka osobenog poteza. Nakon pripremnog programa Kustos u vrtiću, zatim obilaska muzeja s analizom dela Vidosave Kovačević, pričom o liku i životu umetnice kroz kompjuterske prezentacije i kreativni rad u Dečjem kutku Spomen-zbrike, deca su samostalno oblikovala radove na temu proslave rođenja slikarke. Kao i prethodnih godina, tokom trajanja istoimene izložbe dečjih radova – VIDOSAVA: slikarka osobenog poteza (31. januar – 15. mart), publika će moći da pogleda radove svih učesnika i izuzetna rešenja do kojih su mali umetnici došli zahvaljujući saradnji kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sa likovnim pedagozima PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad.

Svečano otvaranje izložbe uveličaće pozorišna trupa Teatra 34.

Ulaz je slobodan.

 

 

 

 

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno. Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete. Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

 

Slične vesti