10.3 C
Belgrade
29/03/2023
izložbe rezultati konkursa Srbija vesti

Izveštaj o radu žirija 8. EX-YU konkursa za grafiku i najava izložbe

Prva nagrada VIII ex-yu konkursa za grafiku
Prva nagrada VIII ex-yu konkursa za grafiku

Žiri za 8. EX-YU grafičku smotru je, kao i uvek imenovala tvorac ideje, akad. slikar Nataša Brkić, a njegov sastav je prihvaćen i potvrđen od pokrovitelja – Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda. Članovi ovogodišnjeg žirija, red. prof. FPU Beograd – predmet Grafika, Gordana Petrović, vanred. prof. FILUM Kragujevac – predmet Slikanje, Željko Đurović i Vesna Todorović, istoričar umetnosti-likovni kritičar  (predsednik žirija) sastali su se u prostorijama uprave Škole 17. novembra 2014. godine u 10 časova.

Zadatak Žirija je bio dvojak: prvo da načini izbor za izlaganje od 60 grafičkih listova od ukupno 192 prispela rada. Prema utvrđenoj i ustaljenoj podeli na akademske grafičare, ili profesore, i studente grafičkih odseka, utvrđeno je da su 112 radova poslali diplomirani grafičari, a 80 studenti grafike. Među studente su ubrojani i oni koji trenutno pohađaju master studije. Drugo, žiri je imao i obavezu da odredi radove za nagrađivanje, prema odavno utvrđenoj nomenklaturi od I-III nagrade za svaku od ove dve kategorije.

Veliki broj radova je nametnuo pooštrena merila pri proceni njihove pojedinačne vrednosti, u smislu originalnosti i svežine ideje, složenosti u načinu izrade, skladnosti likovnog jezika i njegove upotrebe. Žiri je zauzeo homogeni stav u odnosu na tehniku digitalnog printa, koji je vrednovan niže od tradicionalnog pristupa izradi grafičkog otiska, osim u onim slučajevima, kada bi idejna originalnost uopšte, ili prepoznata kvalitativna novina u saopštenjima poznatih autora, uz ukupni doprinos likovnosti, značajno odskakali. Na osnovu takvih merila, za izlaganje je odabrano 60 grafika, iz kategorije akademskih grafičara 40, a iz studentske grupe 20 grafika.

Istovetna merila su primenjena i pri donošenju odluke o dodeli nagrada. Brzo i lako su se nametnuli vrhunski radovi za najuži izbor. Nešto teže je bilo izdvojiti one najbolje, ali se Žiri veoma brzo usaglasio u odlukama o redosledu.

U kategoriji akademskih grafičara I nagrada je pripala magistru grafike Slobodanu Radojkoviću, za nadahnuti, kompoziciono efektni i dobroćudnim humorom protkani drvorez «Veliki pramen», koji je, inače, deo njegovog doktorskog opusa. II nagrada je dodeljena Nenadu Zeljiću za akvatintu u boji «Apolo», specifično delikatne magijske snage i produhovljene poetike. III nagrada je dodeljena dipl. grafičaru Slađani Marinković za rad bez naziva, izveden u tehnici bakropis-akvatinta, na temu predela, koji se odlikuje izrazito delikatnim crtačkim pristupom, oniričnom sfumato atmosferom i veštinom da sve to izrazi.

U kategoriji studenata osnovnih i master studija I nagradu osvaja Nevena Milovančević, grafikom «Trenutak» u kombinaciji tehnika, koja je bljesnula savršenom orkestracijom kolorita i unutrašnjom strukturom poteza, a sve smešteno u jednostavan monolitni oblik. II nagrada je pripala Denisu Haračiću za efektnu i domišljatu grafičku kompoziciju «Hegel u neolitu», izvedenu kombinacijom akvatinta-linorez. III nagradu dele dvoje mladih umetnika – Nedim Šećeragić sa akvatintom «Devet snova, devet kamenova», misaono-mističnog karaktera i crtački veoma zahtevnoj kompoziciji, i Ana Prodanović, sa linorezom «Ne čekam», čija koloristička višeslojnost, složena kompozicija i raznovrsje poteza grade psihološki napetu atmosferu.

U ime Žirija, izveštaj je sročila i potpisala

predsednik Vesna Todorović, istoričar umetnosti-likovni kritičar.

U Beogradu, novembra 2014.

 

 

Slične vesti