3 C
Belgrade
02/02/2023
izložbe

Izložbe grafika Refleksija-nemoguća veza Jelene Jovančov

Galerija SKC Novi Beograd
autor i organizator: Nataša Brkić

Izložba grafika
REFLEKSIJA – NEMOGUĆA VEZA

JELENE JOVANČOV

otvaranje: 19. januar 2011. u 19h
od 19. do 31. januara

Jelena Jovančov rođena je 1982. u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu Likovnih umjetnosti – Cetinje 2007, na odseku grafika, u klasi profesorke Anke Burić, gde je i magistrirala 2010. na studijskom programu Grafika / Interdisciplinarna grafika odbranom teme pod nazivom Iluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama . 2008. završila je Post Baccalaureate Certificate – Pont-Aven School of Contemporary Art, Visoku školu Savremene umjetnosti u Francuskoj i postala član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Imala pet samostalnih i 26 grupnih izložbi.

„….Grafičarka Jelena Jovančov bavi se fenomenom stvarnosti koju posmatra kroz prizmu perceptivne iluzije i njene fizičke projekcije, odraza – refleksije. Zapravo, viđenô kao opsjena, varka predstavlja apsolut njenih kreativnih promišljanja. Reminiscencije Jeleninog idejnog polazišta možemo naći u Platonovom mišljenju da umjetnička slika, zapravo, predstavlja „odraz odraza“.

….Šta je na njenim slikama stvarnost, a šta opsjena, i koliko jedno drugo uslovljavaju, teško je odgovoriti, ali ovom našom dilemom umjetnica je postigla svoju namjeru da nas podstakne da razmišljamo o vlastitom licu i naličju, da se suočimo sa našom sjenkom – „izobličenom kopijom realnosti bez prave realnosti“. Princip dualizma na kojem počiva mikrokosmička i kosmička cjelokupnost predstavlja osnov njenih ličnih i likovnih aspiracija. Međutim, forma i njena sjenka  ne mogu se pretpostaviti bez svjetlosti koja na određenim vodenim, uglačanim i staklastim  površinama stvara različiti spektar refleksija.

….Osim čovjeka i njegovih iluzornih stanja, Jelena kao motiv izdvaja pejzaže. Sa fotografija ga prenosi u grafiku Apstraktni pejzaž – refleksija nemoguća veza i postavlja kao friz, jedinstvenu sliku na kojoj evidentira promjene koje se odvijaju u periodu od svitanja do sumraka, u različitim godišnjim dobima. To su primorski predjeli na kojima se nebo reflektuje u vodi i stvara vizuelne senzacije kojima se realna slika transformiše u asocijativne i apstraktne prizore i ono iluzivno i fantastično u njima… „

Ljiljana Zeković, istoricarka umetnosti

Slične vesti