17.3 C
Belgrade
07/06/2023
Bosna i Hercegovina izložbe vesti

Izložba crteža: Kopile civilizacije u pokušaju artikulacije – Emir Hodžić

emir hodzicOtvorenje u 19:00h, četvrtak 15.05.2014.
Galerija BlackBOX, Vrazova 5, Sarajevo

Opis radova:
Kažu da je dužnost umjetnika ili umjetnice, da predstavlja vrijeme u kojemu živi. Valjda uz  pomoću verbalne i neverbalne komunikacije, svih tradicionalnih i inovativnih alata u  produkciji narativa, ili dekonstrukciji istih, među kojima je i prosta linija. Od crteža na  zidovima pećina, do današnjih po zidovima galerija i zgrada, ljudska ruka je prenosila, pod  direktivom uma, percepciju svijeta oko sebe.
Tako i ja. Uzmem onu olovku i počnem pratiti linije po papiru. Kopile civilizacije u  pokušajima artikulacije. Malo o identitetu, o nasilju, o percepciji, i naravno, prošlosti.
Većinom o ničemu novom. U svijetu u kojemu živimo kao da je sve već rečeno, potraga za originalnošću prestaje biti originalna. Jednostavne linije po običnom papiru, zid pećine.
Ne vjerujem da sam proizveo originalnu misao vrijednu pisma, većinom ponavljam, uz neke  dopune, ono sto je rečeno od Shin-wqi-unninnija, naovamo. Pri tome ne ponižavajuci ulogu  obične linije, i ljudske potrebe za vizuelnom reprezentacijom. Od prve apstraktne misli  gledaoca nekog kopitara na zidu pećine, do današnjih zgubidana, crtamo ono što vidimo.
Možda ide uz crni kauč i fotelje, možda ne.

Biografija:
Rođen u Prijedoru 1978, tokom rata kao izbjeglica odlazi na Novi Zeland. Tamo upisuje na  Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je izlagao u par grupnih izložbi. Također kao član  antiratnog udruženja “Global Peace and Justice” i sindikata za najniže plaćene radnike “Unite  Union”, bavi se aktivizmom za ljudska prava.
U New Yorku je radio kao dopisnik Occupy Wall Street-a za novozelandski nezavisni portal.
Također je radio u ateljeu “Fowlers Art Collective” u Brooklynu, gdje je izlagao na jednoj  grupnoj izložbi. U BiH dolazi 2012.

Kontakt telefon:
Emir Hodžić
065 866 131

Slične vesti