17.7 C
Belgrade
31/05/2023
polemika u hdp polemike region

I hrvatski PEN će raspravljati o Jergoviću i Viskoviću

Hoće li hrvatski PEN centar progovoriti i o slučaju Visković – Jergović, nakon što je nakladnica Petra Ljevak od PEN-a zatražila zaštitu svoga tiražnog autora?

– Pismo gospođe Ljevak proslijeđeno je članovima PEN-a i koliko znam, do sada članovi odbora nisu tražili poseban sastanak o tome. Svakako ćemo na idućem sastanku raspraviti i to – kaže nam predsjednica hrvatskog PEN-a Nadežda Čačinović.

– Neformalno, u okviru ovlasti koje imam i u svoje ime gospođi sam rekla da ne mislim kako je Jergović ugrožen (a sam je već prije toga zatražio da ga brišemo iz PEN-a, njegovo je pismo također proslijeđeno članstvu; njemu osobno izrazila sam žaljenje zbog toga što nas napušta). Mislim da nema potrebe za intervenciju u ime zaštite prava na slobodu izražavanja, što bi bilo u nadležnosti PEN-a. Svi sudionici u polemici mogli su reći svoje. Drugi mogući razlog intervencije PEN-a prepoznat je govor mržnje, verbalno navođenje na nasilje spram pojedinca ili grupe. Stavovi Velimira Viskovića u razgovoru za Vijenac ne mogu se smatrati prizivanjem akcije nasilnih nacionalističkih grupacija kojima Visković jedva da je uzor. Uvjerena sam da takva opasnost nije veća ni sada kada se stvorila velika medijska buka koja je, ako uopće postoji i trag ugroženosti, sigurno kontraproduktivna – navodi Nadežda Čačinović.

– Jergović je sastavni dio ovdašnje kulture i njegov uspjeh ga legitimira pa i brani i mimo zaštite npr. EPH – kaže predsjednica hrvatskog centra PEN-a.

vecernji.hr

Slične vesti