6.5 C
Belgrade
27/03/2023
rezultati konkursa Srbija

„Хаџи Драган” за 2021. Срђану Чеперковићу

ОСМЕХОМПРОТИВСТРАХА

Награда „Хаџи Драган”

(2021)

         Редакцијски жири књижевних новина „Свитак” (председник Милијан Деспотовић) донео је одлуку да се књижевна награда „Хаџи Драган” за 2021. додели: Срђану Чеперковићу из Врњачке Бање  за песничку књигу „Народи са мора” и Ани Вранић Гајић из Београда, за књигу прича „Страх од даха”.

         Срђан Чеперковић (Краљево, 1982), ради у Народној библиотеци „Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи. Пише поезију и кратке есеје, објавио је три књиге. Добитник је књижевне награде „Матићев шал” (Ћуприја, 2007).

         Књига „Народи са мора”, потврђује да је „време уздах”, то је „биљка која се залива осмехом”, вратимо му ту водицу, моли нас песник. Осмех би требао да буде потврда одговорности за људски живот. Срђан Чеперковић као филозоф природе и људског живота дошао до сјајног закључка: „Природа је трећи пол.” 

         Ана Вранић Гајић (Ариље, 1964), школовала се у Ариљу, Пожеги и Београду (награду добија као завичајни писац). Пише кратке приче, објавила четири књиге. Награђену књигу чине „записи из доба короне”, то су приче о онима који су се са овом пошасти борили али и о онима „који се нису изборили, а били су тако дивни и пожртвовани” (каже др Ранка Мићић у рецензији).

         Награда „Хаџи Драган“ се додељује од 2009. године и има за циљ да негује књижевно стваралаштво Драгана Хаџи Тодоровића (Пожега, 1951-2008), песника, ликовног и књижевног критичара, угледног члана УКС, који је од 2999. године имао статус „изузетном уметника“, оснивача Подружнице УКС-а за Златиборски округ и једног до оснивача и члана редакције књижевних нвоина „Свитак“.

         Ову награду су до сада примили: Верољуб Вукашиновић, из Трстеника и др Милутин Пашић из Ужица (2009); Владимир Јагличић из Крагујевца и Милуника Митровић из Косјерића (2010); др Бојана Стојановић Пантовић из Београда и Слободан Ристовић из Чајетине (2011); Братислав Бато Јевтовић из Чачка и Зоран Јеремић из Ужица (2012); Татјана Дан Ракић из Пожеге и Драган Јеротијевић Јеротије из Београда (2013); Мирослав Тодоровић из Ниша и Ружица Комар из Билеће (2014); Миладин Вукосављевић из Чачка и Петар Матовић из Пожеге (2015); Јованка Стојчиновић Николић из Добоја и Зоран Раонић из Пљеваља (2016); др Лола Вељовић из Норвешке и Верослава Малешевић из Костолца (2017); Мирјана Ранковић Луковић из Чајетине и Јевросима Ристовић из Београда (2018); др Предраг Јашовић Параћина и Јован Лековић из Руме (2019); Милан Михајловић из Косовске Митровице и Александар М. Арсенијевић из Београда (2020); Срђан Чеперковић и Ана Вранић Гајић из Београда.

Јануара 2022.

У Пожеги

Slične vesti