4.9 C
Belgrade
30/03/2023
pozorište region Srbija

Gostovanja pozorišta PATOS iz Smedereva: BRAT NA SICILIJI, BAŠTE U SLOVENIJI

Gotovo odmah nakon završetka njihovog 7. međunarodnog multimedijalnog festivala PATOSOFFIRANJE, smederevsko pozorište PATOS za desetak dana očekuje novo, veliko gostovanje u Italiji, sa predstavom „Brat“, u režiji Salvatorea Tramaćerea, na festivalu „Krug mitova: muzike, umetnosti i kulture od jula do septembra na Siciliji. „Brat“ će se igrati tri dana, 18, 19 i 20. jula u ambijentalnim prostorima gradova Trapani, Palermo i Marsala. 

Par dana ranije, druga PATOS-ova koprodukcija sa italijanskim Teatrom Koreja iz Lećea, predstava „Plastične bašte“, u režiji istog reditelja, 15. jula, učestvovaće na prvom FAK festivalu u Postojni, Slovenija.

Prva od sledećih destinacija na koju putuje sedamnaestočlana ekipa predstave „Brat“ iz Smedereva je Sicilija. Predstava će se igrati na Festivalu „Krug mitova: muzike, umetnosti i kulture od jula do septembra na Siciliji, a su nastupi planirani u sledećim gradovima:

18.7.Trapani- Villa Comunale Regina Margherita (vrsta velikih javnih bašta)

19.7.Palermo- Castello a Mare (u okviru luke u Palermu – u centru grada) i

20.7. Marsala -SaintPeterTheatre(Monumentalni kompleks San Pietro).

Nakon ovog gostovanja u Italiji, sledi velika premijera predstave „Brat“ u Srbiji i to upravo na našem ambijentalnom pozorišnom festivalu „Tvrđava teatar“, 12. avgusta, u Malom gradu Smederevske tvrđave. Biće to prvo izvođenje u Srbiji, a ukupno 21 izvođenje predstave.

Da podsetimo, predstava „Brat“ nastala je u okviru Međunarodnog projekta „Nomad scene“ u koprodukciji sa Teatrom Koreja iz Lećea, Italija. Od premijere u junu 2010. godine imala ukupno 17 izvođenja na različitim festivalima i u različitim gradovima Italije: Teatar Koreja, Leće (maj 2010), Pozorišni festival u Napulju (jun 2010), Kastel dei Mondi u Andriji (avgust 2010), Teatar Romano, Leće (avgust 2010).

Predstava „Brat“ je zatim dobila Međunarodnu nagradu „Tereza Pomodoro“ za pozorišnu inkluziju 2010. godine. Nagrada je ustanovljena od strane Asocijacije NO’HMA i grada Milana, dodeljuje se uz podršku Ministarstva spoljnih poslova pod pokroviteljstvom predsednika Republike Italije.

Nakon te nagrade, krajem 2010. godine „Brat“ se izvodi šest večeri za redom u Tiefe Teatru Menoti u Milanu.

U martu ove godine, predstava „Brat“ igrana je u okviru četvorodnevnog međunarodnog pozorišnog skupa „Podizanje zidova, izgradnja mostova“, koji se održao u Teatru Koreja. Svojim uspešnim nastupima naša predstava se svojim kvalitetom preporučila i dobila pozive za nove festivale.

Dalji planovi predstave „Brat“ vezani su za Teatar Koreja i Leće, pa će se tako predstava „Brat“ igrati 30. avgusta u Aradeu, mestu koje se nalazi 30 kilometara od Lećea i gde je Teatar Koreja, pre 25 godina  počeo saradom.

Druga PATOS-ova koprodukcija sa italijanskim Teatrom Koreja iz Leća, predstava „Plastične bašte“, takođe u režiji Salvatorea Tramaćerea, 15. jula, učestvovaće na prvom FAK festivalu u Postojni, Slovenija. Ovo je posle uspešnog festivalskog života ove predstave u Srbiji, prvo međunarodno gostovanje.

Da vas podsetimo „Plastične bašte“ su do sada osvojile u okviru glavnog festivalskog programa na 13. Pozivnom festivalu autorskih projekata TREMA ART FEST 2010 u Rumi plaketu za TOTAL DIZAJN PROJEKTA (upotreba scenskih elemenata – zvuk, svetlo, scenski objekti, rekviziti i nove tehnologije). Miljan Guberinić dobio je nagradu za glumačko ostvarenje večeri, zatim GRAND PRIX na 6. Međunarodnom multimedijalnom festivalu PATOSOFFIRANJE u Smederevu, dok se na ambijentalnom pozorišnom festivalu „Tvrđava teatar 02“ predstava igrala u okviru pratećeg programa.

Ove godine na 9. Dečjem festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu, predstava „Plastične bašte“ dobila je 3. Nagradu dečjeg žirija, a na 3. Dečijem festivalu “ZajeČAR” u Zaječaru, dobila je Nagradu za najbolju predstavu.

 

Slične vesti