12.8 C
Belgrade
01/04/2023
region

Globalni foto-konkurs Wiki Loves Monuments 2012

Početak:
1 Sep 2012
Kraj konkursa:
30 Sep 2012

Globalni foto-konkurs “Wiki Loves Monuments” otvoren je od 1. do 30. septembra 2012. godine, a podrazumeva prikupljanje fotografija kulturnih dobara u 36 zemalja širom sveta.

Cilj konkursa je podsticanje učesnika da doprinesu obogachivanju multimedijalne baze nepokretnih kulturnih dobara, kojih samo u Srbiji trenutno ima više od 2.400 zavedenih. Najuspešniji će osvojiti vredne nagrade i ući će u uži izbor za najbolje fotografije na globalnom Wiki Loves Monuments konkursu.

Ove godine prvi put će učestvovati i Srbija, u organizaciji Vikimedije Srbije.

Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti, kao što su fotografija, arhitektura i istorija, odabraće 15 najboljih autorskih fotografija nepokretnih kulturnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom.

Selekciju i odabir najboljih fotografija u Srbiji vršiće šestočlani žiri, u kojem su i uvaženi fotografi Dragoljub Zamurović, Goran Malić i Miloš Jurišić.

Inicijator i jedan od osnivača Wiki Loves Monuments takmičenja Lodevajk Gelauf izjavio je da “postoje milioni istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta, a ipak, za mnoge od njih na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje”.

“Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. Wiki Loves Monuments pruža način pomoću koga volonteri širom sveta mogu da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i, putem Vikipedije, sa svima podele ove slike”, naveo je Gelauf.

O samom uspehu i značaju Wiki Loves Monuments projekta govori podatak da je 2011. godine u njemu učestvovalo 18 zemalja, a prikupljeno je 168.000 fotografija.

Ove godine, broj zemalja učesnica je udvostručen, a broj očekivanih fotografija je daleko veći.

Dodatne informacije moguće je dobiti od Vikimedije Srbije (Tamara Petrović, tel: +381 63 396 993), odnosno na sajtu wlm.wikimedia.rs

Slične vesti