3 C
Belgrade
02/02/2023
izložbe region

Gabriela Vasić u noći otvorenih ateljea

Gabriela Vasic, likovna umetnica i umetnička direktorka Galerije ALT će se u toku manifestacije “NOĆ OTVORENIH ATELJEA” predstaviti u prostoru Galerije ALT, 14.2.2011. od 19 do 23h, svojim interaktivnim crtačkim performansom “Bambi Remix 5″ u koji je publika pozvana da se uključi. Takođe, publika će moći da učestvuje u bojenju i doradi crteža iz Gabrieline bojanke Bambi Remix 4, koju čine vektorski crteži urađeni prema originalnim autorkinim crtežima i crtežima publike nastalim na njenim projektima Bambi Remix 1,2,3,4, iz 2010. god. Vidi izvor:http://onlinebambi.wordpress.com/2010/05/16/nemogucaikona/

Bambi Remix 5 će biti uvećana kopija originalnog grafitnog crteža “Susret Bambi i Barbi” koji će autorka izraditi kredama na betonskom podu galerije, apublika će moći da docrtava i boji autorkin crtež. Inače, Gabriela Vasić je još 1988. god. kao đak srednje škole, u poseti Parizu upoznala mlade ljude iz Nemačke i Engleske koji su tada crtali ispred Luvra za novac koji su dobijali od turista. Na nagovor svojih tadašnjih prijatelja, Gabriela je uradila dva crteža prema reprodukcijama Mikelandjela i Leonarda i zaradila svoj prvi novac od umetnosti. Igrom slučaja, prilike za sticanje novca na našoj umetničkoj sceni su vrlo sporadične, i ovim svojim radom, autorka reaktualizuje pitanja pozicije savremenog umetnika i umetničke produkcije, u post socijalističkoj Srbiji u doba svetske ekonomske krize. Suštinski ovaj rad treba da provocira pitanja šta je umetnost, elitna roba ili javno dobro, dostupno svima?

O radu Gabriele Vasić

Autorka svoje delovanje vidi kao istraživanje „praznih mesta“ ili pukotina u društvenom, ekonomskom ili istorijskom kontekstu, gde umetnički rad postaje alatka društvene kritike i sredstvo za uspostavljanje zdravih društvenih odnosa. Koristeći saradnju, kolaboraciju/razmenu i moduse participacije u realizaciji svojih umetničkih projekata kao forme relacione estetike, pokreće pitanja društvene odgovornosti, kulturnog idetiteta, umetničke produkcije, statusa umetnika, medijske i političke manipulacije istorijskim narativom … Gradeći odnose razmene dobara, usluga i uloga sa posetiocima, stvara para institucije, ekonomske i društvene mreže, saradnju, radionice i uopšteno društveni međuprostor interakcije tretira kao deo umetničke produkcije i time, posredstvom svog rada formuliše javnost društvenih odnosa i kulturu komunikacije.

Gabriela Vasić se bavi likovnom pedagogijom, organizacijom neformalne edukacije za mlade, organizacijom kulturno umetničkih događaja, projekt menadžmentom, kustoskim radom, pisanjem kritičkih tekstova, i radi kao programski urednik za potrebe “Smartie” Društva za inteligentne komunikacije, čiji je osnivač i predsednica udruženja.

Više o umetničkom i kritičkom radu Gabriele Vasić:

http://onlinebambi.wordpress.com/

https://picasaweb.google.com/online.bambi

Slične vesti