22.3 C
Belgrade
01/06/2023
film region vesti

Film : “ Šarada “ Charade “ (1963)

CHARADE 1

„Šarada“ je razigrana posveta trilerima Alfreda Hitchcocka.Krimi film prepun komičnih i bizarnih trenutaka u čijem je središtu neodoljivi holivudski par Cary Grant i Audrey Hepburn.

Film koja osvaja gledaoce zbog izvrsne glumačke postave, i sjajnog scenarija.

Režija je poverena Stanleyju Donenu (Stanley Donen), koreografu i koredatelju poznatog mjuzikla : „Pevajmo na kiši“ (Singin’ in the Rain 1952).

 

Radnja filma:

Po povratku s odmora Reginu Lampert (A. Hepburn) u Parizu dočekuje vest o suprugovoj smrti. Policija joj otkriva da je njen bračni partner zapravo bio zločinac, optužen za krađu novca namenjenog francuskom Pokretu otpora. Partneri njenog supruga uvereni su da upravo Regina ima novac i ne prežu ni od zločina ako mogu da ga se domognu. U trci za novcem pridružuje se i šarmantni Peter Joshua (C. Grant), i zaposlenik veleposlanstva Bartholomew (W. Matthau), a Regina ne može odlučiti kome vjerovati.
Reditelj Donen je tokom pedesetih godina snimio veliki broj mjuzikala, da bi kasnije, kad je potražnja za tom vrstom filmovima oslabila, nastavio da snima sofisticirane romantične komedije.
Muziku za film napisao je legendarni Henry Mancini. Izvrsni dijalozi, glumci, muzika i posebno scenografija dovoljni su da ovaj film izdignu na zasluženo mesto kod publike.

 

 

 

 

Archibald Alexander – Alec Leach (18. januar 1904 – 29. novembar 1986)poznatiji po svom umetničkom imenu Cary Grant, bio je američki glumac rodom iz Britanije.

Cary_Grant-006-500x375

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujući svom prepoznatljivom naglasku, postao je oličenje otmjenog, šarmantnog, ali i muževnog protagonista holivudskih filmova.
Od AMI (Američkog filmskog instituta) proglašen je najvećom muškom zvedom iza Humphreya Bogarta.

Poznat je po ulogama u nizu klasičnih holivudskih ostvarenja kao što su : „ North by Northwest”, “ Notorious “, “ To Catch A Thief “, “Bringing Up Baby “

Grant je započeo svoju karijeru kao voditelj. Preselio se u Holivud 1932. godine gde je izgradio nonšalantni imidž koji ga je proslavio.
Pojavljivao se u mnogim filmovima ali je ulogom u filmu „She Done Him Wrong“ 1933. godine, baziranom na brodvejskom hitu „Diamond Lil“, postao zvezda.
Pojavio se u 72 filma od 1932. do 1966. godine, kombinujući otmenost sa realističnim šarmom. Glumeći zajedno sa najvećim zvezdama tog vremena kao što su Katharine i Audrey Hepburn, Sophia Loren, Deborah Kerr i Igrid Bergman, Grant je odisao romantikom, otmenošću i humorom.
Mnogi režiseri s kojima je Grant radio, kao što su Howard Hawks, Frank Capra i Peter Bogdanovich, angažovali su Granta kao elegantnog muškarca koga je publika obožavala.
Alfred Hitchcock je bio zainteresovan mračnom stranom ovog glumca. Grant je odglumio najbolje uloge u filmovima „Suspicion“ 1941. „Notorious“ 1946. „To Catch a Thief“ 1955. i „North by Northwest“ 1959. igrajući kontemplativne, zagonetne i zabrinute karaktere.

Saradnju sa izvarednim rediteljem Alfredom Hitchcockom koja je C.Grant donela filmsku slavu u sjajnom nizu klasičnih ostvarenja iz žanra trilera.

 

 

 

Odri Hepbern (eng. Audrey Hepburn) je bila engleska glumica i model, rođena 4.maja 1929. u Briselu  (Belgija), a preminula 20. januara 1993  godine u Tolokenazu (Švajcarska).

Njeno puno ime bilo je Eda Ketlin Van Hemstra Hepbern-Ruston.

 

sarada1684020090909085012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rođena je kao Odri Katlin Raston (engl. Audrey Kathleen Ruston) u Briselu od oca Džozefa Entonija Rastona, irskog bankara i majke baronice Ele fna Hemstra, pripadnice holandske aristokratije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi. Njen otac je tek kasnije dodao prezime Hepbern. Imala je dva polubrata iz majčinog prvog braka sa holandskim plemićem. Pohađala je privatne škole u Engleskoj i Holadiji. Roditelji su joj se razveli 1935. godine, a ona nastavlja da živi sa majkom u Arnhemu (Holandija). Kada je započele Nemačka invazija na Holandiju u Drugom svetskom ratu, ona odlučuje da koristi ime Eda fan Hemstra, jer je njeno staro ime zvučalo suviše engleski.
Nakon rata se seli sa majkom u London (Engleska), gde je bila balerina, radila kao model i 1951. godine počinje da radi kao glumica. Glumom se počela baviti da bi majci pomogla oko troškova. Njena prva veća uloga je bila u filmu „The Secret People“, 1951. godine u kome je igrala balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala „Gigi“. Za tu ulogu je nagrađena nagradom „Theatre World Award“. Posle toga 1953. godine igra sa Gregorijem Pekom u filmu Praznik u Rimu, za kog osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu. Nešto kasnije igra u predstavi Ondine, za koju je nagrađena nagradom Toni za najbolju glumicu. Nagradu je dobila posle nekoliko sedmica nakon Oskara, čime je potvrdila svoju glumu i kao filmska i kao pozorišna glumica.
Postala je velika holivudska zvezda, imala je priliku da igra sa poznatim glumcima kao što su: Fred Aster (Funny Face), Hemfri Bogart i Gari Kuper (Love In The Afternoon), Džordž Pepard (Doručak kod Tifanija), Keri Grent (Šarada), Reks Harison (Moja lepa gospođice), Piter O’Tul (Kako ukrasti milion) i Šon Koneri (Robin i Marian). Mnogi od ovih glumaca su joj postali prijatelji, Reks Harison je Odri zvao svojom najdražom glavnom glumcom. Keri Grent je jednom rekao „sve što želim za božić je da snimim još jedan film sa Odri“, a sa Gregorijem Pekom je ostala prijateljica celog života. Nakon njene smrti, Pek je pred kamerama recitovao njenu omiljenu pesmu „Unending Love“ (Ljubav koja ne prestaje).

Nakon svog poslednjeg filma, postala je počasni ambasador UNICEF. Zbog svoga iskustva tokom Drugog svetskog rata, odlučila je da pomaže siromašnoj deci iz raznih zemalja sveta. Iako je radila za UNICEF i tokom pedestetih, sada se više posvetila tom radu i posećivla je siromašne zemlje u Africi i južnoj Aziji. Neumorno je radila za UNICEF sve do kraja života.

Nagrade

Odri je jedna od retkih glumica koji su uspele da osvoje nagrade: Oskar, Gremi, Emi i Toni.

God. Nagrađena ili nominovana nagrada film
1953. Nagrađena Oskar Najbolja glavna glumica „Praznik u Rimu“

1954. Nominovna ,Oskar,Najbolja glavna glumica“Sabrina“

1959. Nominovna,Oskar ,Najbolja glavna glumica „Priča o kaluđerici“

1961. Nominovna ,Oskar,Najbolja glavna glumica
“ Doručak kod Tifanija „.

1967. Nominovna Oskar Najbolja glavna glumica
„Wait Until Dark“

 

http://www.facebook.com/events/539594539396564/

Filmsko veče by Marko Burazor & Klub “Prozor”

Četvrtak 21.02.2013 u 20 h

Klub “Prozor”Takovska br.48 11000 Beograd,Srbija

http://www.klubprozor.com/

Kontakt: 011/3295670

060/3035544

060/0785322

 

 

 

Slične vesti