12.8 C
Belgrade
01/04/2023
region rezultati konkursa Srbija

Dodeljene nagrade „Pjer“

U galeriji „Progres“ u sredu uveče otvorena izložba karikatura sa 44. konkursa „Pjer“ i dodeljene nagrade. Zlatno priznanje Muhamedu Đerleku, srebrno Špiru Raduloviću, bronzano Jugoslavu Vlahoviću.

AKO nagrađeni radovi na 44. konkursu za novinsku karikaturu „Pjer“, na najbolji način reprezentuju u sredu uveče otvorenu izložbu u galeriji „Progres“, onda su „Nesloga“ Muhameda Đerleka, „Sebičnost“ Špira Radulovića i „Znak pitanja“ Jugoslava Vlahovića, sigurno njeni počasni ambasadori. Svoj trojici nagrađenih karikaturista „Pjer“ se već jednom pozlatio, a ove godine, na sledeći način „podelili su časti“: Đerleku je pripao – zlatni, Raduloviću – srebrni, a Vlahoviću – bronzani „Pjer“.

Njima, kao i najboljem portretisti Slaviši Ševrtu, priznanja su uručena u ambijentu postavke u kojoj su izložena 132 najbolja od 592 pristigla rada, a izložbu je svečano otvorio član žirija Dušan Kovačević, dramski pisac. Akademik Kovačević naglasio je da se žiri i ove godine našao u lepoj dilemi kako da među stotinama pristiglih crteža napravi uži izbor, i izabere najbolje:

– Valja prepoznati da li je ideja u skladu sa crtežom, bolja od njega ili obrnuto, da li je karikatura aktuelna i nosi li univerzalnu poruku. U najužem krugu ostalo je dvadesetak radova, među kojima smo odabrali ove četiri karikature, a neki drugi žiri možda bi odabrao druge radove.

Kovačević je istakako da kod nas reč karikatura često nosi pežorativno značenje, a da on pod njom podrazumeva dobar crtež, koji je često na nivou klasičnog i dobrog slikarstva.

– Novinska karikatura ponajčešće zasmejava, ali i opominje i upozorava – rekao je Aleksandar Backović, izvršni direktor u Kompaniji „Novosti“, koja više od četiri decenije i kroz konkurs „Pjer“ neguje najbolju tradiciju srpske karikature. – U ovom našem zagađenom vremenu, nesigurnosti i čudne tranzicije, ona je jedina ostala čista, neuprljana, dostojanstvena. Ona je jedina – nekorumpirana.

Pored Dušana Kovačevića, o najduhovitijim, najbritkijim, najpromućurnijim i „Pjera“ najdostojnijim karikaturama odlučivali su i slikarka Džoja Ratković Gavela, dramski pisac Siniša Pavić, glumac Dragoljub Ljubičić Mićko i Jovo Škomac, prošlogodišnji pobednik.

– Karikature sa ovogodišnjeg „Pjera“ opisuju Srbiju tako da se u njoj može prepoznati i Evropa, opisuju vlast tako da se u njoj može prepoznati i opozicija, opisuju njih tako da se u njima lako možemo prepoznati i mi – moglo se u sredu uveče čuti u obrazloženju žirija. – Naše nesloge, naše zablude, naš sebičluk, sve je tu, upakovano u oblandu duha, da se lakše proguta i svari.

A u tri nagrađene karikature spojilo se baš sve: srpska nesloga, odsustvo solidarnosti i znak pitanja, ispod kojeg se današnji svet skupio i sakrio. Autor „Znaka pitanja“, Jugoslav Vlahović, svog prvog „Pjera“, i to zlatnog, odneo je kao, do tada, najmlađi dobitnik, još 1977. godine.

– Bio je to za mene veliki podsticaj i potvrda kvaliteta. „Pjer“ nije samo naš najstariji konkurs, već je značajan i zato što što je uspeo da sačuva Križanićev duh – kaže ovogodišnji dobitnik „Bronzanog Pjera“. – Reč je o nekoj vrsti svetionika, putokaza, pre svega zbog toga što neguje dobar crtež, uz dobru ideju koja se podrazumeva. Dobro je što ovaj konkurs prati i duh vremena, što obuhvata i radove rađene u računaru, jer tako otvara vrata i mladim ljudima. Ova godina je specifična zato što su među dobitnicima isključivo iskusni karikaturisti, ali je svakako dobro kada nagrade odu u ruke mladih. Koliko je to ohrabrenje, ja to najbolje znam.

Ovogodišnjem pobedniku u kategoriji portret – karikatura Slaviši Ševrtu ovo je druga nagrada na konkursu „Pjer“, u protekle četiri godine. Prvo je nagradu dobio za portret našeg slavnog reditelja Emira Kusturice 2008. a ove godine ona mu je pripala za lik Ive Andrića.

– Ovim portretom hteo sam da dam neki svoj doprinos obeležavanju jubileja pola veka otkako je Andrić dobio Nobelovu nagradu – kaže Ševrt za „Novosti“. – Želeo sam da našem jedinom nobelovcu odam poštovanje, pa mi samim tim nije bila namera da ova karikatura bude smešna. Naravno, radeći ovaj portret imao sam i neku vrstu strahopoštovanja prema našem književnom geniju. Ali, Andrić ima markantan i upečatljiv lik, pa je bilo pravo zadovoljstvo nacrtati ga.

U sredu uveče je premijerno prikazan i dokumentarni film o „Pjeru“, u kome o iskustvima i dometima najstarijeg našeg konkursa za novinsku karikaturu govore Dušan Kovačević, Ranko Guzina, Tošo Borković i Manojlo Vukotić. Prisutne je svojim „Trnovima“ bocnuo i nasmejao aforističar Bojan Ljubenović.

Izvor: Večernje Novosti on line

Slične vesti