10.3 C
Belgrade
29/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Dobitnik nagrade „Desanka Maksimović“ Milan Đorđević

DESANK~2BEOGRAD – Ovogodišnji dobitnik nagrade „Desanka Maksimović“ za ukupni doprinos srpskoj poeziji je Milan Đorđević, beogradski pesnik živo prisutan više od tri decenije na srpskoj književnoj sceni.

Narodna biblioteka Srbije saopštila je danas da će nagrada biti uručena u četvrtak, 16. maja u podne u Brankovini kod Valjeva na dan rođenja znamenite srpske pesnikinje Desanke Maksimović (1898-1993).

Žiri za dodelu nagrade „Desanka Maksimović“ u sastavu Gojko Božović, Dejan Ilić, Predrag Petrović, Danica Vukićević i predsednica Radmila Lazić, odlučio je da se nagrada za 2013. godinu dodeli pesniku Đorđeviću za celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji.

U obrazloženju žirija navodi se da se posebnost pesničke reči Đorđevića ogleda u čulnom, gotovo telesnom doživljaju sveta i koloristički raznolikoj fascinaciji prirodom kao izvorištem života i lepote.

Đorđević peva o životu i smrti, ljubavi, prijateljstvu, usamljenosti, stvaralaštvu, prirodi, gradskom životu negujući moderan pesnički izraz, često se služeći ironijom i sarkazmom.To je poezija retke lepote, očovečenja u čemu nalazimo bliskost sa poezijom Desanke Maksimović, ocenio je žiri.

Pesnik, kritičar, esejista, pripovedač, romansijer i prevodilac sa engleskog, slovenačkog i francuskog jezika Đorđević (59) je u rodnom Beogradu završio osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet, Opštu književnost i teoriju književnosti.

Objavio je pesničke knjige, prozu, eseje, poezija mu je prevođena na engleski, nemački, slovački, rumunski, portugalski, poljski i slovenački jezik, a proza na mađarski, slovenački i makedonski jezik.

Pesme i pripovetke su mu zastupljene u mnogobrojnim domaćim i inostranim antologijama. Dobio nagrade Vasko Popa (2005), Dis (2007), Branko Miljković (2009), nagradu Istok – Zapad (za roman Ruševina).

Slične vesti