-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
Crna Gora zemlja

David Dyakov pobjednik Nikšić Guitar Festivala

Gitarista David Dyakov iz Bugarske dobitnik je prve nagrade VII Nikšić guitar festivala, koji je završen u subotu veče. Dyakov je osvojio gitaru „Andreas Marvi“ u vrijednosti od 7.500 eura, kao i mogućnost nastupa sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i koncert u Beču. Drugoplasirani je gitarista Eduard Laeta iz Rumunije koji je ovom prilikom dobio gitaru „Slavko Mrdalj” u vrijednosti od 3.500 eura. Treću nagradu, koja podrazumijeva učešće na 8. međunarodnom Nikšić guitar festivalu naredne godine, osvojio je gitarista Sanel Redžić iz Bosne i Hercegovine.

David Dyakov (1984.) je jedan od najistaknutijih gitarista mlađe generacije. Sa devet godina osvojio je  prvu nagradu na Međunarodnom festivalu gitare u Kiustendilu. Do 13. godine već je osvojio šest međunarodnih nagrada za mlade umjetnike, uključujući i prvu nagradu na Sinaya takmičenju za gitaru u Rumuniji. Od tada je imao više od 150 resitala i 30 koncerata.

Nikšić guitar festival počeo je prošlog ponedjeljka, a za šest dana trajanja manifestacije predstavili su se gitaristi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske, Njemačke, Španije, Hrvatske…

Slične vesti