0.9 C
Belgrade
28/03/2023
Bosna i Hercegovina festivali zemlja

Danas počinju „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“

Isak-SamokovlijaGoražde će od danas biti domaćin devete tradicionalne književno-kulturne manifestacije „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se ove godine obilježavaju 124. godišnjica od rođenja i 58. godišnjica od smrti velikog književnika i humaniste, Goraždanina Isaka Samokovlije.

Program će početi u 12 sati polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja koji nosi njegovo ime, nakon čega će u holu Centra za kulturu biti otvorena izložba fotografija i dokumenata pod nazivom “ Život i djelo Isaka Samokovlije“.

U maloj sali Centra za kulturu u izvedbi Teatra mladih Goražde biće priređen scensko-muzički igrokaz „Sunce nad Drinom“, rađen po motivima iz bogatog stvaralaštva Isaka Samokovlije. U okviru poetskog matinea „Zavičaj u našim pjesmama“ stihove i prozu govoriće članice i članovi književnog kluba „Isak“ koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde, a potom će sefardske romanse izvesti umjetnici Ornela Đukić i Adela Šabić.

I ove godine organizovaće se kviz o temi “Život i djelo Isaka Samokovlije“ u kojem će učestvovati đaci od sedmih do devetih  razreda osnovnih te srednjih škola.

Osim ovih sadržaja, u galeriji Novi hram u Sarajevu“ od 6. do 10. maja planirana je izložba likovnih radova nastalih na Likovnoj koloniji “Boje prijateljstva“ ULU Goražde i niz dugih sadržaja čime će se na prigodan način ukazati na značaj i djelo Isaka Samokovlije.

 Tri bosansko-hercegovačka grada: Goražde, mjesto rođenja i mladosti Isaka Samokovlije, Fojnica i Sarajevo, mjesta stvaralačkog rada, predstavljaju sponu koji ovom zajedničkom kulturnom manifestacijom njeguju najveće duhovne i humanističke vrijednosti oličene u životu i djelu jednog od najvećih bosansko-hercegovačkih i jugoslovenskih književnika.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu. Dio svog stvaralačkog i radnog vijeka od 1921.do 1925.godine proveo je kao ljekar u Fojnici. U Sarajevu je živio do smrti, odnosno 15. januara 1955. godine. Sahranjen je na starom jevrejskom groblju u Sarajevu.

Izvor: Fena / Radio Sarajevo

Slične vesti